Friday, 31 December 2010

selamat tahun baru 2011..

kepada semua,
Selamat tahun baru..
Semoga azam korang terlaksana hendaknya..
Insyaallah mulai tahun 2011 ni aku akan pindah..
Menyewa kt area opis nun..
Maka akan bermula lah kisah kehidupan bersendirian kami 3 beranak nanti..
Moga semuanya baik-baik aja...
Aja! Aja! Fighting!!

>> nk bonus....

Thursday, 30 December 2010

aku, blog dan piala AFF Suzuki..

sekitar kenangan sempena perlawanan akhir piala AFF Suzuki 2010.. ok.. wording yg betul adalah piala Suzuki AFF.. ala.. saje tuleh terbalik.. tak bleh? hehe..

.: menemani encek mohd hasben membeli jersey dan tengok2 jalan ke stadium.. (almaklum la, dia org luar kawasan.. hehe..) mek aufa turut terjebak mengharung dalam cuaca panas..

macam-macam adaaa...

mek aufa buat hal sendiri.. tak tau lagi apa itu bola.. hehe..

pilih.. pilih.. yg murah ada, yang mahal ada.. yg kena cong dgn peniaga pon ada.. ;p

lupa bawak botol aufa masa ni.. jari dia pon jadik..

nk pengsan rasa sbb panas sgt itu hari. terpaksa berteduh sambil posing mettar..

brader-brader kulit itam putih ni sokong mana pulak?

.: gambar encek mohd hasben ketika menyaksikan final di stadium bukit jalil..

(to update-gambar di rumah.. haihhh..)



.: blog awek encek gol keeper Malaysia, Khairul Fahmi yg mata sepet itew.. juga menjadi sasaran peminat bola sepak Malaysia yang nak tahu lebih lanjut tentang keeper tu.. ohh.. aku pon salah sorg yg menambahkan rating blog dia tu.. haha..

jejariruncing.blogspot.com.. kata tuan punya blog, dia kaget lepas tetiba ada 1000++ org jadi follower blog dia.. dan add di fesbuk juga.. dan² jadi celebrity kauuuu... hahaha..

.: PM bagi cuti free sempena meraikan kemenangan ini.. jadi terima kasih utk para pemain yg bertungkus-lumus memberikan 'hadiah' untuk seluruh warga malaysia.. feeewitttt...

private company bleh ke cuti?

.: paper Metro pagi ini... "Garuda makan asap..." hehehe..

kuasa kerangupan....garuda.. kehkeh..

apapon, permainan smlm mmg terbaek.. both team mmg main dgn bagus dan menyebabkan 1 fenomena luar biasa telah berlaku kepada seluruh rakyat kedua-dua negara.. jarang skali semangat aneh ni terjadi kt Malaysia.. happy ending for year 2010.. and a sweet memory for all Malaysian.. kann.. :)

>> rupanya aweks2 cun yg tv dok fokus smlm tu salah sorgnya adalah manohara itu.. oho...
>> semangat... semangat nak pindah rumah. opp.. tercakap pulok.. huahaha..

Tuesday, 28 December 2010

nad mengetag aku.. dan dgn rajen aku buat..

hamek tajuk aku..
hahaha...
dan² aku dgn semangat jawab tag dari Nad..
lama gila tak wat tag..

1. apa benda paling penting dalam hidup anda?
- orang adalah bukan benda ok. kalau benda, aku rasa IC. kalau takdak IC, susah oo.. kena wat repot apa suma bagai. boleh kena tuduh sebagai pendatang lagi tu. hahaha..

2. benda terakhir korang beli pakai duit sendiri?
- nasik aye.. dan sup meletop.. fuh.. ni yg rasa nk beli lagi ni. haihh..

3. dimana tempat perkahwinan dan apa tema perkahwinan korang?
- kt kg kedah sana. tema kaler saje.. coklat gold.

4. adakah korang sedang bercinta sekarang?
- mesti dan perlu.. aiceh..

5. berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
- dah nama pon kekasih kan (ni bukan kategori kekasih gelap ok).. misti la selamanya..

6. novel/buku/majalah terakhir yang korang beli?
- majalah Pa&Ma.. peh.. semangat keibubapaan.. haha..

7. antara mak ayah korang, yang mana korang lebih mesra?
- masa arwah abah ada, dia la.. skrg ni misti la dgn mak..

8. namakan orang yang betul-betul korang nak jumpa dalam hidup korang?
- same as Nad, Nabi Muhammad, of course.. :)

9. adakah korang basuh baju korang sendiri?
- ya.. dgn bantuan penuh encek mesinbasuh.. hehe..

10. di manakah tempat yang betul-betul korang nak pergi?
- instead of makkah (semua pon berkeinginan nk g ke mekah kan..), saya nak pi pulau redang dan pulau² yg bes..

11. pilih salah satu, peluk atau cium?
- both.. hehehehe.. ok la, pilih 1... peluk. (apa motip soklan ni?)

12. beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda?
- dah nak dapat anak lelaki kedua
- suka tidor masa dalam kelas dulu.. haha..
- cousin dia dok 1 kolej dgn aku dulu.. haha.. ini pon aku nk ckp.

14. 5 lagu yang korang suka and selalu dengar?
- maher zain - for the rest of my life
- maher zain - insyallah
- amy search - tiada lagi
- may - cintamu mekar di hati
- ronan keating - when u say nothing at all

15. 3 blogger yang dipertanggungjawabkan untuk jawab tag ini ?
a) pidot
b) nomey
c) an (sbb dia takde keje. haha..)

>> misi mencari sesuatu sudah bermula.. (lagu james bond berkumandang)

letak gambar..

takdak apa nk tuleh..
nk letak gambar saje..
gambar masa wedding encek muzai..






>> gambar 1st nmpk aku lebih gemuk dari encek anas.. mmg amazing tul baju tu.. leh wat aku transform jadi gitu.. macam tak seimbang pon ada.. hahaha..
>> ada masalah sket nk reply comment time kt opis ni.. haihh..

Thursday, 23 December 2010

mombloggers planet..

aku akhirnya dah link kan blog aku kt mombloggers planet..
itupon setelah pidot berada di ranking ke 6 antara "mak-mak yg rajen tuleh blog seluruh mesia"..
hehe..

apa itu mombloggers planet?
mombloggersplanet adalah 1 web where "Malaysian Moms Unite"..
ha.. itu tagline dia..

dulu² aku nk register, tp takdak anak..
skrg dah kluar si Aufa tu, baru la bleh register..
register as a mom..
hehe..


tp ada gak mom-to-be yg link blog dia dlm tu..
bole punya..
diorang tak marah..
hehehe..

>> letak link pon kecoh.. dah takdak punca la tu.. hahaha..

Monday, 20 December 2010

aku, tanggungjawab dan kerjaya..

pagi-pagi lagi aku dah sedih..
makin lama makin ramai.. makin mendalam benci org kt aku..
padahal kita sendiri takleh nk buat keputusan..
tersepit dalam tanggungjawab..
aku pasrah..

smpai kt ofis, tgk ada email..
bos dah approved PMS aku..
dan akan di review oleh bos dia pulak..
disebabkan tahun ni aku ada ambik cuti bersalin, maka, performance aku jatuh merudum..
sbb jumlah jam aku bekerja tak cukup..
part tu mmg dpt sikit..
dan berkemungkinan besar tak dpt bonus.
tak dpt bonus sbb cuti bersalin.
itulah rules yg diletakkan oleh seorang bos (kepada bos aku)..
dia seorang wanita yg tak kawen..
aku pasrah..

tp tah macam mana, td aku tgk bos aku dah cover kt tempat lain..
dan % yg aku dpt lebih 10% dari kelayakan utk dpt bonus..
tima kasih bos..
harap-harap ada la rezeki sket..

lepas tu aku tgk part last skali di mana aku, bos aku dan bos dia kena tulih sepatah dua kata kt column tu.
apa yg kita tak puas hati, nk komen, nk bg cadangan, suma bleh tulis situ..
aku tulih apa yg patut..
just membuat comparison dari segi performance..
tahun lepas dah tahun ni..

pahtu aku tgk apa bos aku tulis..
"The appraisee has performed well and consistently display professsionalism in carrying out her duties. She is able to carry out her duties of a higher level. She is registered with the Board of QS and ISM and is currently preparing herself to sit for the TPC examination.  She is recommended  for a promotion to higher grade."
hopefully kesedihan aku harini terbalas lah dgn apa yg aku baca pagi ni..
bak kata nomey, "Every cloud has a silver lining..."
:)

>> wahai diri yg lemah, tabahlah.. chayok..! chayok..!

Monday, 13 December 2010

tulih la apapon.. sapa nk kesah?

tiba-tiba jadi malas nak apdet blog..
apsal?
tiada masa.
apa yg dimaksudkan tiada masa?
kt rumah sibuk dgn mengfesbuk, tgk tv, mek aufa..
kt ofis sibuk dgn kerja (semenjak 2 menjak ni..)..
kalau ada masa terluang pon, itu lebih baik digunakan utk tidor.
hahahaha..

apdet la secara pukal.
gambar lom sempat transfer lagi.
nanti la letak..

haritu ada pi warehouse sale anakku.
6 pasang baju dpt la RM40.
dapat setelah eksesais selongkar kain baju dalam tempat longgokkan tu..
naik berpinau gak la mata ni..
mana tak nya, baju kt tempat lain, seluar kt tempat lain.
nak match dgn saiz plak..
haihh.. kesabaran aku.

tp kalau nk ikut harga betul, sepasang mungkin minimum RM20..
sejak ada anak ni, makin alert dgn sale2 barang baby ni..
cewah.. apdet la sgt..
adakah bila tgk anak pakai baju smpai nk tercabut butang baju baru nk alert?
:p

pahtu lastwik adalah beseday encek hasben.
beli apa kt dia..?
tadaaaaaa..... (ni bukan bunyi surprise)
maksudnya = takdak.
hahahaha..
bunyi macam keji, tp kalau nk nk keji lagi, baca ayat ni plak.
aku pau dia 2rat utk beli handbag dan kasut utk diri sendiri.
heeeeeee...
tp kena bayar blk la..
tak la keji sgt kan..
at least aku belanja gak dia mkn kenny rogers yg dia tak penah makan..
walaupon aku takdak duit.. (seb bek ada crdt card.. hahaha..)

hadiah carry forward la.
tunggu gaji tgh bulan ni.
campor plak dgn claim..
duit kutu opis lagi..
fuh... TERBAEK!!

pahtu cerita ahad lepas, pi kenduri kawen cikgu muzai..
adek angkat masa skolah dulu yg kini dah jadik cikgu.
zaman gedik² yg semua org pon nk adik angkat...
minah, angah, bitun, mass (adik angkat ke mass? hehe..), dll..
smpai sang aimi tgk semua ada adik angkat, dia pon nk gak..
tak sempat nk angkat, dah jadik laki dia.
hahaha..
oh.. panjangnya muqaddimah.
berbalik kepada cerita kenduri td.
muzai kawen dgn org tj karang jugak.
tak pasti samada itu cikgu jugak ataupon tak.
tp wife dia asyik la tanya aku ni sapa.
dah bgtau, dia tanya lg skali selepas beberapa minit..
adakah aku terlalu cun utk jadi ex-gf kepada adik angkat aku?
hahahahahaha...

i dtg dgn encek mohd hasben dan sang aufa ok..
dah la asyik kena perli dgn encek hasben.
"ceyyy.. dia ada adik angkat.. org pon nk carik lah..."
"carik la.. make sure org tu lagi tua ok.."
"ok.. adik angkat yg umor 40-an punya.."
"dah jadi macam anak ikan la plak.."

hahahaha...

dah²..
makin lama makin menyimpang dah.
sebelum aku singgah kedai simpang kt umah An, baik aku balik rumah dulu.
kalau singah kedai simpang tu, mmg merepek tak abih la.
(sbb kena jangkit dgn BTB)

akhir kata, salam isnin dari budak pakai rambut pelesu kerinting ni..
macam nyonya dah nengoknya..

rambut nyonya tu dah transform rupa dia dari seorang baby 5 bulan kepada baby yg dah bleh berlari.. amazing meh.. hahaha...

chalo..

>> kedai simpang? BTB? sori  lah.. org tertentu je yg paham menatang ni.. :D

Monday, 6 December 2010

Loser..

kadang-kadang rasa diri ni langsung tak berguna..
tak berguna dari segala aspek..
tapi aku tak rasa menyesal..
dan tetap rasa bersyukur..
sebab mungkin ada insan lain yg lebih teruk dari ini..

jadi, kepada yg masih ada sebahagian..
mungkin anda rasa masih belum cukup serba-serbinya..
tp yg sekelumit itulah anda perlu hargai..
bersyukur sebelum ianya hilang..
sedikit demi sedikit..

>> pretending..

Friday, 3 December 2010

wahai QS tegar sekalian..


saya sudah membeli logbook..
anda bila lagi?
(kasik bakar suma org..)

huahahaha..

p/s: hanya kerana KPI la aku beli bendalah ni.. nanti tak dapat bonus lak. haihh..

>> seb bek bleh claim kt opis. 2rat tuuuu... (kena berkira ok ;p)

Tuesday, 30 November 2010

QS-nya aku.. (nada panik)

selepas 3 tahun kerja kt kampeni ni (sat je bawa berlalu eh..), hari-hari aku buat kerja kt meja aku (dan bleh kira brapa kali pi meeting), aku dpt 1 email tadi..

Salam (Boss Aku),

We have nominate (my name) for the tender opening of the above tenders which are scheduled on 8 Dec 2010 at 2.00 pm at (Client's Office). Your kind permission is appreciated.

Thanks & regards,

(Project Director)
nak kena jadi head of tender opening.
mana penah buat wei...
panikkkkk...
assistant aku lak adalah 2 org QS lelaki yg ada pengalaman more than 10 years..
panikkkkk..
dan lebih panik bila ini adalah untuk project LRT..
rasa nk pengsan...
amek MC bleh tak?

hahaha..

>> gara-gara dah kena stat isi logbook secara paksa la ni.. kan dah tak tentu arah punya panik..

Friday, 26 November 2010

bisnes anak tudung syria.. (koya beh)

haritu amek telekung yang org order kt blog telekung.
rupanya tailor tu dok buat anak tudung syria lak.
jadi aku amek la apa yang ada masa tu.
ada la 5 lai..
bawak pi ofis kot2 ada orang minat utk order.
baru tunjuk kt 2 org, dah 4 lai kena rembat.
siap berebut plak 2 org tu..
haihhhh..

jadi, aku ingat nak try lak bisnes anak tudung tu.

rupa dia lebih kurang camni..

yang telah dirembat..

slalu yg jual macam serkup lubang blkg tu..
ni macam tudung biasa cuma dia kecik dan singkat.
paras separuh leher.
dan ada awning sket kt kaler paling depan tu.
jadi tak la muka nmpk bulat dan tutup kt part dahi tu..
dan juga lebih terkawal..
tak la anak tudung tu nak terkeluar ke belakang..

minah dukung anak tu pakai yg jenis serkup tu (jenis lama).. luar sarung tudung syria..

insyaAllah wiken ni nak order beberapa lai lagi dan macam-macam kaler.
pahtu mintak tailor pos..
kena la re-order banyak2 sket sbb aku nk amek gak.
haritu punya suma dah kena rembat.
asal beli suma rembat.
dgn telekung yg order utk diri sendiri pon kena rembat sbb org nk beli.
last2 utk diri sendiri takdak apa lagi.
hoho..

sapa berminat bleh la tampilkan diri..
atau email kt ciPuding_7@yahoo.com dgn tajuk "Anak Tudung Syria".
RM 12 tak termasuk pos.
harga mati.. haha..

sekian, mekasih.

nota: kalau order betul2 dah smpai, nanti aku apdet lagi pasal ni..
fuh.. bukan main wehhh...
hahaha..

>> kepulangan yang dinanti.. cewah..

Tuesday, 16 November 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha 1431H..



selamat hari raya aidiladha..
kepada yang buat ibadah korban, semoga semuanya sempurnalah hendakNya..
insyaAllah taun ni nak buat aqiqah sang aufa..
dah balik kg dah pon si mulat tu..
blk dgn maktok dia..

ptg ini aku akan drive sorg2 ditemani kakak dan anak2 dia saje..
mau kembang biji mate tgk jalanraya tu selama 5 jam..
haha..

so, kepada yang memandu, hati-hati di jalan raya..
ingatlah orang yang tersayang..
jangan SMS ketika memandu.
aku takpa. hehehe..

kepada yang tiada org tersayang di sisi kerana pergi memunaikan haji atau berbakti kepada nusa dan bangsa (macam cakap kt diri sendiri lak), teruskanlah kehidupan anda seperti biasa..

kepada yg beraya diperantauan (contohnya meklong), selamat tengok tv kt rumah.. hehe..

insyaAllah i'll be away from today till sunday. sapa nak order apa-apa dari kedah, sila sms aku.

tahniah kt ella dgn kelahiran anak no 2.. dah sepasang dah ha.. :)

>> miss my mulat.. huhu..

Sunday, 14 November 2010

hobi-hobian..

aku dah ada hobi baru.
tukar layout blog.
semoga terhibur.


hahaha..

*icon link dari blog nomey (siri malas nk upload.. hehe..)

>> next week blk kg.. bleh mandi sungai..!!

Thursday, 11 November 2010

mari naik bot Navy..

video


amacam?
ada bran?

p/s: abaikan suara-suara sumbang kt blkg nu.. lebih2 yg ckp loghat kedah kuat sgt tu. haha..

>> nk wat survey gapo ginih..

Wednesday, 10 November 2010

kepada yang nak order telekung... lagi..

perhatian..
kepada sapa-sapa nak order telekung, bleh tekan ni..



atau masuk sini untuk meninjau2 dulu..
http://telekungemak.blogspot.com/

Last date utk order adalah pada 14 November 2010..

InsyaAllah lepas raya ni boleh la dapat..
kalau sebelum raya, tak dapek den nak nolong..

sekian, mekasihh...
:)

>> malas eh nak apdet blog..

Thursday, 4 November 2010

hati-hati si pengguna credit card..

masa aku berpantang dulu, ada 1 kampeni ni call. lebih kurang camni ayat dia..

dia: saya dari mebeng. saya ingin menyemak butir-butir kad kredit anda. blabla........ sila bacakan no kad pada kad kredit dan no 3 digit di belakang kad tu..

aku bagi. (ok sgt budus walaupon dah tau patutnya jgn bagi. percaya sgt dia dari mebeng. mungkin time pantang tu otak blur2 gitu.. huhu..).

dia: ok, untuk pengetahuan puan, semua pemegang kad kredit diwajibkan (sukati ko letak hukum wajib ni eh..) membayar insuran dari kami dgn harga RM299 (ke 399 tah. lupa) dan akan dicaskan ke akaun kredit kad puan. ini mmg mesti ya puan. untuk semua pemegang kad krdt... blabla...

aku: kalau saya tak nak..?

dia: (terdiam) mmg kena puan. mmg semua pemegang kad tidak kira mana-mana bank dimestikan utk bayar insuran ini..

aku: saya dah guna kad krdt ni lebih dari 2 tahun. apsal masa saya guna dari dulu tak penah kena beli pon?

dia: oh.. ini adalah percubaan thn pertama kami. puan kena tahu yg insuran ini cover blablabla.... ok. puan faham?

aku: itu saya faham. cuma yg saya kurang faham, apsal saya kena paksa beli insuran ni. saya tak mau.

dia: ini mesti puan. semua pemegang kad 'dikehendaki' (bunyi paksa dah tu) membeli insuran ini. saya ulangi, kelebihan insuran ini adalah blablabla.... ok puan. kalau ok, saya pass kepada manager saya.

aku: ye la, nama pon terpaksa. kalau taknak pon saya kena ckp 'ok' jgk..

dia: hehe.. skjp yer puan..

pass ke manager.....

manager: ok puan, staf saya ada bagitau puan pasal blablabla....

aku: ada.

manager: jadi, sila bagitau nama penuh, no ic, alamat yer puan. kami akan merekodkan suma butir puan cakapkan ini..

aku: nama blabla.. ic blabla.. alamat blabla...

manager: puan bersetuju yer kami charge RM299 ini ke krdt kad puan?

aku: dah terpaksa, nak buat camner.. kalau taknak pon kena jugakkan?

manager: puan, kami sedang rekodkan butir2 puan yg sedang puan cakap. sila beritahu skali lagi nama, ic no, alamat dan ckp 'ya' pada soklan saya yg terakhir..

aku: (letak tepon. haha..)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

lepas tu dari semasa ke semasa aku check kot2 dia betul2 charge kad kredit aku. tak pasal2 kang kena bayar benda takdak pekdah tu.

pahtu baru ni dia call lagi.
lepas tu aku tak angkat dah call dia.

untuk mensahihkan lagi, aku buat komplen kt web mebeng.
ini jawapan dari pihak yg sebenar.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dear Puan,

Thank you for your e-mail.

We acknowledge receipt your email. In such situation, we wish to advise you to exercise extra caution especially when they asked about the details of your own credit card. Nowadays, there are a lot of company is using bank's name in promoting their product or services. Please be inform that we do not have the Insurance which compulsory for customer to pay as mentioned by the caller.

Should we be of any further assistance to you, do feel free to contact our Customer Service Executives at (mebeng tel no)

Thank you,

Yours sincerely,
For mebeng,
(name)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ok. aku insap.
dan kepada semua, sila hati-hati juga.
jgn bagi apa2 no kt org yg tak dikenali walaupon dia ckp dia dari bank.
bagi no plate jiran anda takpa..
hehehe..

>> berjaya alihkan katil bersar dalam bilik.. padahnya: sakit urat sarap.

Monday, 1 November 2010

Mari-lah mari.. mari mengundi Aufa..

diringkaskan cerita... (cerita pjg kt sini..)
aku masukkan Aufa dlm list "Bayi Bulan Ini" kt web majalah Pa&Ma..
so...
tekan link ni untuk ke page undian..
sila ke page last skali yer..
entry aufa dok kt bawah skali kt page tu..


sila la mengundi selama sebulan tanpa henti yer..
hehehe...
tocey all... :)

>> lom sempat betulkan layout blog.. huhu..

Saturday, 30 October 2010

tukar layout..

dah boring dgn skin lama..
jadi aku tukar baru..
tp blog aku jadi huru-hara..
nk betulkan tp dah ngantuk..
dah pukul 2 pagi..
gila gigih..
macam study nk exam esok..
hahaha..

ok. lenkali la aku betulkan.

>> buat onar..

Friday, 29 October 2010

setem bolat..

aku dah lama tak beli setem.
atau dalam erti kata lain, dah la tak tulis surat atau pos sesuatu menggunakan setem.

tapi baru ni aku tengok ada setem bentuk bulat.
x tau la kalau korang penah tengok..
tp aku tak penah..
so, dok terbelek2 la setem tu..


tima kaseh la bakal pengantin sbb buat aku batak jap..
btw, all the best..
hikhik..

>> oh.. miss encek mohd hasben. nak hantar surat cinta bleh tak? haha..

Saturday, 23 October 2010

Baby datang lagi...

baca tajuk dgn nada "tora dtg lagi"..

ok. cerita sebenar adalah seperti berikut.
ada 2 baby baru dilahirkan..
tak baru sgt ekceli.
hampir seminggu suda..

baby 1 - DOB: 18 Oct 2010

my cousin, jamila dah selamat bersalin anak ke 2..
baby boy juga seperti anak pertama..
tomeyyyyy...

kopipes dari fesbuk
rupa macam dia masa kecik2 dulu..
aku tgk gmbar dia la..
sbb masa dia kecik, aku kecik gak..
almaklum la, sebaya. hehehe...

baby 2 - DOB: 20 Oct 2010

kakak kpd kakak ipar dah selamat bersalin di klinik umra.
baby girl..
siap ada tahi lalat kt mulut tu..
jarang2 skali nk tgk baby baru lahir ada tahi lalat..
tomeyyyy..
(gambar kt pc opis lak.. haih..)

btw, tahniah diatas kelahiran baby2..

>> suka bau baby....

Friday, 22 October 2010

pernahkah gaban lapar?

pagi ni tak dan nak menyorok (baca: bekpes)..
bizi dgn tender..
tender.. tender.. tender..
nk muntah tgk tender document.
dah brapa rim ketas jadi rough paper..
sat2 tukar.. sat2 tukar..
serabut sungguh org yg mengecheck ni..

so, skrg tgh lapar tahap gaban (bkn gaban minah)..
smpai terpaksa kena bgtau kt blog.

hahahaha..

mengong jap.

>> rasa nk mkn kepsi. dah 8 taun tak mkn kepsi.. ;p

Thursday, 21 October 2010

ada apa dgn 20 October..

pada tarikh ni, my late father was born in 1952..
bila ingat 20.10, ingat besday dia..
bila besday dia, slalu mintak dia belanja..
bila besday kita, mintak dia belanja jgk..
almaklum la.. dulu2 takdak duit sendiri.
kalau ada pon duit dia jgk..
jadi lebih baik dia saje yg belanja tak kira la besday sapa pon..
hehehe..

beliau mmg abah yg terbaik..
suma benda dia bleh buat..
memasak, bertukang, menjahit..
tak penah aku tgk org dtg umah repair benda dlm umah tu..
masak pon sedap..

dulu aku agak tak rapat dgn emak sbb emak pi meniaga kt pasar mlm.
so, aku biasa dgn abah ja..
hantar ambik skolah..

kdg2 lepas dia blk keja, sblm nk ke pasar mlm, dia tgk aku buat keja skola dulu..
aku penah ikut dia pi tempat kerja dia kt Angkasapuri mlm-mlm sambil berpakaian baju tidor. dia ada keja sket masa tu.
jadi aku dok kt bilik technician tu sambil tgk Farid Esmet on air baca berita dunia jam 10..
abih berita, abah pasang 1 tape cerita omputih, pass kerja kt kawan dia, pahtu kami balik..

masa tgk keputusan UPSR pon dia dtg.
setau aku masa tu dia kerja.. tp dia dtg jugak.
dia siap tgk cikgu tampal result tu kt notice board.
pastu dia pandang aku kt koridor 1st floor skolah, tunjuk jari 4 sambil mata bergenang.. aku nmpk dia kesat air mata..
aku tau dia happy..

masih terbayang tatkala abah terbaring tanpa sedarkan diri masa hari raya pertama..
segala kaedah perubatan dah dicuba, tp tiada hasil..
abah refused utk buat pembedahan barah otak yang dialaminya sbb mengenangkan risiko dari pembedahan tu.
penghujung syawal itu, abah mengadap Ilahi dihadapan kami sekeluarga..
meninggalkan segalanya termasuk emak, abg2, kakak dan aku yg berumor 15 tahun masa tu serta adik yg berumor 6 tahun yg masih tak tau apa itu kematian..
masa abah dikapankan, adik main pasir kt rumah jiran..
aku panggil dia blk utk tabur kapur barus dalam kain kapan abah..
tercengang2 dia masa disuruh tabur tu..
tak paham apa..
kesian kt dia...

walaupon dah 12 tahun dia tinggalkan kami semua, dia tetap di hati kami..
we really miss u, abah..
semoga abah damai di sana..
Al-Fatihah untuk Allahyarham Hj. Che Ani bin Hj. Ismail..

>> gambar takdak sbb dok dlm pc lama.. huuuu..

Tuesday, 19 October 2010

Income dari iklan Nuffnang..

aku tak ingat bila aku mula letak iklan nuffnang kt blog aku ni.. agak berkurun gak la.. smpai fedap gak sbb tgk imbuhan dari iklan tu selo sgt nk naik.. smpai 1 masa, aku sendiri yg click kt iklan tu hari2 tgk jadi apa.. rupanya iklan berunsurkan campaign dia mmg bagi lump sum dlm 0.25-0.50 sen per campaign (bkn per click yer).. klik 4juta kali pon mmg dia bg byk tu saje. jadi sen-sen tu la yg himpun sejak dulu.

aku ada gak baca entry kt blog ceeramon pasal iklan ni. dia mmg dpt income dr iklan tu je. dok umah sambil mkn nasik pon dah dpt income dari nuffnang. mau smpai 4 digit aku rasa dia dpt.. dia ckp mula2 kena sabar sket sbb kebanyakkan yg awal2 tu iklan campaign saje.. bila dah lama2 nanti akan ada 'buffered earning (BE)' dgn 'metered earning (ME)'. bila muncul yg tu, baru income akan mula menjadi byk..

baru ni aku bukak blk akaun nuffnang aku. hah.. dah byk dah income aku. last bukak ada la belas2 ringgit. skrg dah cecah RM40 ++. sebabnya BE dgn ME tu dah muncul. bonus utk setiap kali klik iklan pon ada. range dlm 7 sen ke RM 1.19. haihh.. rugi aku tak click masa iklan rege 1.19 tu muncul..


so, tunggu saje bila dah cecah RM 50 baru leh keluarkan. nanti Nuffnang akan pos kt kita..

kepada yg blom try, sila la try.. tak rugi kita mencuba.. bkn susah pon nk letak coding iklan tu kt blog.. sambil² merepek tu dpt gak duit...

torai jgn tak torai k...

>> encek hasben nk pi belayar.. huhuhu..

menikmati salji dari dalam kereta..

penah tgk salji kt mesia?
ada yg penah.. tp kt genting..
tak pon kt rumah 4 musim kt bkt cerakah nu..
tak aci yg tu...
ni dari dalam kereta..
mmg nmpk real tuu..
tgk ni..


haaaa...
ingat kt batu 3 takdak salji ke..?


eh.. kantoi lak..
sebenarnya ai pi basuh kereta..
tp malas nk turun..
bes weh dok dlm kereta sambil tgk buih2..
lg satu, jgn lupa pasang ekon kuat sket.
hehehehe..

>> tiada punca..

Thursday, 7 October 2010

jalan-jalan di Alam Sentral..

kecoh tul minah ni..
pi alam sentral pon nk cerita.
korang kesah ke?
hahaha..

ekceli aku pi carik baju inner labuh utk pakai dgn baju kawen yg coklat gelap tu. segan nak pakai baju kuning gold tu sbb mmg macam pengantin betol. sempena openhaus kampeni, nak la pakai glamer sket konon2. bila lagi kan.. dari baju kawen aku tu reput dalam lemari, baik aku pakai.

sebelum naik ke fes ledi kt tingkat 2 tu, ada pameran pengantin kt ruang legar tu. cam menarik je..

yg peliknya, apsal aku pi jenjalan kt setiap booth2 pameran org kawen bwh tu?
bkn ke aku dah kawen?
hahaha..

ok. cerita tanpa motip dah tamat.
hahaha..

>> coming soon: gambar ketika open house kampeni..

Tuesday, 5 October 2010

pengaruh tv kepada budak²..

H: maktok, kita nak pi mana ni?
emak: pi raye..
H: raye? raya kt mana?
emak: ada la.. nak sampai dah.
H: nak sampai dah? macam jauh je ni.. rumah sapa maktok?
emak: rumah kawan maktok. (dah malas nk layan sbb macam2 dah tanya sejak kereta bergerak 20 minit yg lalu..)
H: umah kawan maktok? kawan maktok tu sape?
emak: dah. jangan banyak tanya. dok diam2.. dlm kereta jgn jadi mak nenek..
H: apa?? mak nenek???? TAK GUNA..!!!!!
emak & aku: ....speechless.... (disusuli ketawa yg tak hengat dari mereka berdua)

aku rasa shin chan punya pasal ni....

aduyai..

>> H berumor 3 tawon.. sekian.

Monday, 4 October 2010

sudut renungan di pagi isnin..

di petik dari web ni..

“akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang (nipis & ketat). Di atas kepala mereka pula (wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.”

renung²kan dan selamat beramal..

Allah knows best.. :)

>> kelaparan tahap gaban..

Friday, 1 October 2010

open house competition - mintak pendapat..

2 hari lepas ada jamuan raya UEM group.
ok. aku tak bawak kamera.
hp pulak tertinggal kt umah.
jadi, tiada bukti aku makan kambing panggang.

jumaat depan lak kampeni wat pertandingan jamuan raya.
pertandingan ok..
dari perhiasan stall smpai ke kesedapan mknn akan di ambil kira.

masalah aku, aku takdak baju cantik.
adakah wajar aku pakai baju kawen aku either yg kaler coklat-gold ni or ijau tu?
(sila rujuk gambar)



nmpk macam pengantin tak kalau pakai baju ni masa jamuan raya tu?
sila komen.. huhuhuhu..

ke ada sapa2 nak sponsor baju cantik kt aku?

>> tema: traditional.. (konon2)

Friday, 24 September 2010

hish budak ni...

Episod 1

Emak: harini makan apa kt skolah?
H (sambil belek mainan): tak makan apa2..
Emak: takkan cikgu tak bagi makan kot?
H: betul... tak makan apa..

beberapa minit kendian..

H: maktok, tadi kt skolah ada mee goreng sedap..
Emak: Makan tak?
H: makan..
aku (dalam ati): hish budak niii....

Episod 2

H: tu sapa punya 'strokin'?
aku: stokin la..
H: yer la.. 'strokin'. camni sebut dia.. mula2 sebut dulu 'so'..
aku: 'sto'..
H: 'kin'..
aku: 'kin'..
H: 'strokin'..
aku (dalam hati): hish budak niii..

Episod 3

aku: sebut 'K'..
H: 'K'..
aku: sebut kucing..
H: 'tucing..'
aku: sebut kacang..
H: 'tacang'...
aku (dalam hati): hish budak niii..

~ akan bersambung...

>> Note: H = Husna.. adik mak lijah..

cerita car seat..

pasal car seat pon nk cerita..
kecoh tak aku?
hahaha..
sukati la.. ni blog aku.
ada aku kesah?
;p

ekceli aku nak belikan Aufa car seat..
senang nk bawak dia pi mana-mana..
takkan nak dok dlm bouncer yg letak kt atas kusi tu je..
macam kurang selamat la..

kampeni dah bagi 1 haritu.
tp yg tu untuk baby besar macam dah 7,8 bulan..
tak sesuai utk infant..

sweet cherry - Fiji Carrier Carseat (Grey)
tp kan..
abah dia tak kasik beli..
walaupon aku nk beli dgn duit sendiri..
bkn mahal sgt. dalam RM150 saje ni...
wuwuwuwu...

ada sapa2 nak kasik free tak..?
bertuah la kann....

ke aku patut wat pakatan dgn korang?
supaya tiba2 car seat deliver kt rumah macam dapat free..
aci ke tipu gitu?

adehhh...

>> sian Aufa.. bkn ibu takmo belikan tau...

Thursday, 23 September 2010

oh lembah klang..

kadang-kadang aku heran..
apsal aku kerja kt KL?
bukan bes sangat pon..
dah la jauh..
kena bayar tol banyak..
dan masalah yg lebih utama........


JEM..
ni baru kt batu 3 tau..
blom redah sunway, pj dan lain2..

haihhh...

>> heran tak heran pon dah dkt 3 taun dah ulang alik ke KL.. hehe..

Tuesday, 21 September 2010

pidot's belated birthday..

kata org kampong aku, better late than never..
hepi belated besday pidot..
(terpengaruh dgn entry nomey.. hehe..)

org panggil 'Pid'..
aku suka suki panggil 'pidot'..
macam noma lak..
org panggil 'noma'..
aku panggil 'nomey'..
saje nk bagi jadi klasik sket..
hehe..

pidot umpama 'kembar' aku masa kt uitm dulu.
smpai ada org gelar kami si 'tulang' dan si 'belulang'.
maksudnya 2 org pengurus. bkn pengurus = manager tu.
tp 2 org makhluk yg kurus.
hehe..

di awal pengenalan, dia mmg menyampah kt aku sbb aku suka ikat rambut macam chun li.
dia jeles sebenarnya. hahahaha..

bilik kami kebetulan dok 1 level. aku pon tak sedar bila masa aku stat baik dgn dia. tiba2 dah berkawan. smpaikan dia ni gigih kejut aku bgn tidor hari2 masa nk pi kelas. diulangi.. hari2 ok.. kdg2 dah lewat g kelas, 'terpaksa' kitorg divert perjalanan ke kelas kt bus stop.. apa lagi.. berpeleseran la.. hehe..

pidot mmg kaki shopping. lebih2 lagi masa dapat duit selungguk. dia takleh tgk sale kt vincci. bergulung mata tgk kasut kt situ. tp skrg aku rasa dia dah insap sket kot.

disebabkan dia ni bijak bistari, dia merupakan toyol utama aku masa exam.
result exam mmg tiptop macam lampu liplap.
sbb tu penah dpt keja gomen.
atas sebab ingin bersama suami tercinta, dia meresignkan diri dan tinggal bersama sang suami di Johor..

oleh yang demikian, sempena besday beliau yg ke 27 ni, aku doakan sang pidot dipanjangkan umor, dimurahkan rezeki, disehatkan tubuh badan, berbahagia bersama keluarga di dunia dan akhirat serta dikurniakan anak pompuan pulak pahni supaya bleh main mekap2.. hehehehe..

pidot, semoga ko temui apa yg di cari..
amin...


>> bakal besan ke.. haha..

Friday, 17 September 2010

8 Syawal 1431H..


lambat bg ucapan..
tp masih sempat lagi kan..?
hehehe..

>> dah stat keja..

Wednesday, 1 September 2010

ini blog sapa?

sejak akhir2 ni, makin malas dia nak apdet blog.
bizi dgn anak? org lain pon ada anak...
anak suka nangis? takdak plak..
anak berak byk kali sehari? tak jugak.. tu dah kira cirit birit tu..
bihtu?

oo.. dia bizi main fesbuk rupanya..

kepada yg berkenaan, sila la insap..

ni la akibat kerap jenguk fesbuk.. sila jgn contohi dia..


eh.. aku ke?

>> wiken ni blk kg..

Saturday, 21 August 2010

perangai huduh..

tadi tgk baju-baju yg dah lama tak pakai..
lama tak pakai sbb masa mengandung takleh pakai.
tak muat. tp skrg dah bules..
hehehe..

kepada yg kenal aku, mereka tau camna dresscode aku.
baju blouse yg ada belah tepi dan sedikit labuh.
dan sejak beberapa taun ni, aku suka blouse yg ada corak2..
abstract, sedikit bunga, etc..

dulu kt kompleks pkns ada jual2 kain baju kt tgh2 tu..
so byk baju blouse jenis tu.
maka, oleh kerana gaji dah masuk time tu, maka aku terus rembat 2 lai terus.
selai dlm RM40..

selai tu slalu gak pakai.
selai lg tu baru pakai skali.
sbb dok pakai baju lain.
tak sempat nk pakai baju yg selai lg tu.

ada skali tu, aku nk pakai bj tu.
encek hasben ckp tak brape minat dgn corak gitu.
pahtu aku simpan blk.
tah brapa bulan, kami nk kluar jenjalan, so aku nk pakai..
dia ckp lg camtu.

masa kluar rumah nk masuk ke kereta, guess what..
aku buang baju tu dlm tong sampah besar dpn umah.
depan mata dia jugak..
dan berkata..
"puas ati?"

hohohohohoho...
baran jugak aku ni rupanya...
adess...

>> ampun ya hasben..

Wednesday, 18 August 2010

cerita teladan.. (aku tipu)

cerita teladan (teladan la sgt) mengikut ranking..

cerita tempat ke-3

balik kg haritu, nyamuk banyak. biasa la.. kampung.... carik kelambu. takdak. mmg la takdak. nk sangkut kt mana.. umah batu. tempat nk sangkut pon takdak.

kelabu aufa tak bawak balik. mmg carik pasal.. takkan nk selubung dgn selimut 2,2 beranak. nak bagi 2,2 lemas dlm selimut?

tanya makcik, kot2 dia ada kelambu baby zaman anak dia kecik2 dulu.. tanya dgn penuh pengharapan..

"kelambu baby takdak, kelambu macam baby punya tapi utk org dewasa punya ada.."

aik.. cenggana rupa tu?


nahhh.. hamek. mmg kelambu baby versi org dewasa. jgn kata baby, mak baby pon leh dok dlm tu skali. bapak baby pon leh dok dlm tu kalau sudi berhimpit atau jadi tilam. haha..

batak jap aku..


cerita tempat ke-2

hari ke 37 berpantang..

apa aku buat?
ikut abg aku pi tesco extra..

apa jadah pi jalan2 masa berpantang?
beli balang kueh raya..

buat kueh raya?
tak.. beli banyak2 dari kampung. pahtu packing smula dlm balang..


bijak bistari....
bisnes.. bisnes..


cerita tempat ke-1

ibu aufa tgh siap2 dia yg baru lepas mandi..
sambil disaksikan oleh abah dia dan mak lijah.
dah lama mak lijah tak jumpa dia sejak aufa balik kg haritu.
2 minggu gak la..

dalam suasana kami bertiga khusyuk tgk aufa, mak lijah cakap..

"garang la muka aufa ni... kan?"

ok. aku biar bapak aufa yg bagi ulasan kt dia.
hehehe..


like father like daughter ke?
yg aku tau, mak lijah ckp secara jujur dan ikhlas..
hehehehe...

~ sekian..

>> esok dah hari ke-44... tepuk pengakap utk diri sendiri..

Sunday, 15 August 2010

apdet secara malas-malas..

haih..
tak sempat tul nk apdet blog..
byk benda nak cerita tp tak sempat nk menaip..
almaklum la..
sejak menjadi pemantang tegar ni, suma pon kalut.
nak bertungku la.. nak kena makan awal la..
anak berak kencing la.. nak minum susu la..
tu blom kira aku curik2 pejam mata tak kira masa lagi..
hehe..

skrg aufa dah tidor lepas aku bagi ubat pelali (baca: susu sebotol..)
bertungku pon dah.
sebelum aku mkn (eh.. tak posa ke?), aku curik2 taip sat ni..
lenkali la aku taip entry pjg sket..

nk cerita psl balik kg haritu..
dan jugak perkara yg berlaku di kampung jugak..
pahtu pasal request dari kawan opis aku yg dah berenti keja dan keja kt tempat lain..

nanti la ai sambung ek..

tau la anak tentera, takkan posing pon nak kena tabik.. haihhh..

>> hari ke 40 sudehhh..

Tuesday, 27 July 2010

perkara tak menarik ketika berpantang..

disusun ikut ranking..

tempat ke 5..
walaupon ada semua cenel astro, tp tetap tak bes sbb kebanyakan ceritanya diulang-ulang.. last2 tgk tv3 jugak.. baik takyah pasang astro..

tempat ke 4..
kena mandi awal, kena bertungku secara berdisiplin, kena minum air panas..

tempat ke 3..
terpaksa tgk org lain makan makanan kegemaran kita..

tempat ke 2..
besi tungku terlalu berat. tangan gua dah la ada kes zaman silam.. silap2 mau terkulai johor masa tgh bertungku tu..

tempat pertama..
kena pakai stoking dalam rumah.. apa kes? haihhhhh...

sekian.

>> sila jgn jadikan saya sebagai idola anda..

Friday, 23 July 2010

berat badan..

masa muda-muda dulu (oh.. sekarang aku dah tua la ni?), berat badan aku sekitar 40kg ke 44kg.. sangat susah ok nk smpai ke 45kg tu.. kalau smpai pon, misti demam pahtu. terus jadi 38 lak lepas demam tu. hehe..

so, masa mengandung haritu merupakan waktu yg sgt bes utk menimbang. walaupon itu cuma sementara, tp sekurang2nya dapat gak la aku tgk jarum timbang tu cecah 45kg. dan lebih mengharukan, mencecah 59kg.. amazing race kan.. hahaha..

sehari sblm aku bersalin, berat aku adalah 59kg. dan sehari lepas aku bersalin, berat aku jadi 48kg.. hampir 11kg yg kurang. baby adalah 2.5kg dan bakinya adalah air ketuban, uri, darah dan tah apa lagi.. byk jugak 11kg tu..

dan harini..
hari ke 17 aku berpantang..
dgn selera mkn yg kembali seperti asal (baca: macam bela hantu raya)..
aku timbang, dah jadi 45kg..
makin turun..
dan dah nak jadi seperti zaman dulu2 juga..
nmpknya dah jenis aku camni.
redho je la..
huhu..

Aufa disebalik baju ibu dia.. (baca: sedang menyusu)

>> kisah pengalaman bersalin kt blog kawen..

Tuesday, 13 July 2010

Al-fatihah utk Mohd Ramin..

our beloved friend, Mohd Ramin..
kawan se'QS' ketika belajar kt uitm dulu..
semua org suka dia..
lecturers pon suka dia.
dia sangat lawak dan selamba.
bukan sikit2 punya lawak..
tp lawak yg 7 keturunan pon x abih lg nk gelak.

masih teringat tatkla Dr. hamimah call dia.
lantas dia tanya dgn confident nya..
"who's the line.."
sepatutnya "who's on the line"..
last2 kena perli dgn dr. hamimah masa g program anak yatim..
"haa.. belajar dgn abg tu.. dia pandai english.."

smpai ke sudah ayat "who's the line" tu disebut2 oleh semua org..
hehehe..

skali je aku penah tgk arwah ni bersedih.
masa moto dia ilang tatkala kelas kami pi trip ke Tganu. (kalau tak silap)
dgn muka sedih dia dtg kt chalet yg aku, noma & pid dok utk membuat pengaduan & pertanyaan sbb sblm tu noma panah ilang moto (ampun noma.. hehe..).
sambil berpakaian boxer semata2.. (panik sgt la tu)
tp muka sedih tu tahan dlm 10 minit je..
pahtu dia jadi diri dia blk..
gelak2 mcm biasa..

dan semalam..
aku mendapat berita..
beliau yg juga sebumbung dgn kampeni utama aku, sedang bertugas India (projek highway), telah lemas ketika mandi di Empangan di India.
dan hari ini, Alhamdulillah.. jasadnya telah ditemui dan akan dibawa pulang ke Malaysia oleh isteri, ibu dan bapanya yg bertolak ke India malam semalam..

semoga isteri yg dikahwininya sejak Oktober 2009 ini iaitu puan nurul serta seluruh keluarga akan tabah menerima ketentuan ini dan marilah kita berdoa supaya arwah mohd ramin ditempatkan bersama para solihin.. amin..

kehilangan beliau amat dirasai dan memang tiada pngganti sepertinya..

kami pasti merinduimu, Mohd Ramin Amin..
Al-fatihah.............................

masa wedding beliau..

>> puan nurul, be strong..

Sunday, 11 July 2010

pengumuman..

ok, saya dah beranak..
dapat baby girl..
alhamdulillah...
bleh la bg pakai skirt pendek..
hehehehehe...


keterangan lanjut, bleh tengok kt SINI..

:)

>> pejam celik.. dah ada anak rupanya.. hehe..

Friday, 2 July 2010

Haji - 21 tahun lagi..?

ingat tak kesah aku promote pasal daftar haji dulu?
harini baru teringat nak check status lepas belek fail bil2..
dah lama register baru nk check..
hehehehe..

tadaaa..
permohonan berjaya suda..

tahun 1452H nu ha..
21 tawon lagi..
27 + 21 = 48 taun..
anak pon dah umor 21 tawon time tu.
bleh la jaga adik2..
hahahaha...

>> semoga dipanjangkan umur.. InsyaAllah.. :)

Thursday, 1 July 2010

39 weeks of pregnancy..

hm..
dokter cakap, aku anytime saje bleh bersalin..
selasa dgn rabu haritu aku amek MC..
bleh la rehat2 sket kt rumah..
harini masuk ofis blk.
ramai dah ingat aku dah cuti beranak..
dan ramai jugak yg ingat aku dah beranak..
tuptup, masuk ofis blk.
gua tak ckp pape eh.. gua cuma MC saje.
hehehehe..

semalam ada pi scan.
nak tgk camna position baby dekat2 nak bersalin ni..
Alhamdulillah semua ok.
baby sehat..
tak ada sumbing..
roughly, fizikalnya sempurna..
Alhamdulillah..

dokter estimate berat baby dalam 3kg.
kalau lebih pon sket je.
tokojot gak den sbb tgk perut macam kecik saje.
cecah 3kg gak rupanya..
kena guna tenaga kuasa kuda nak kluarkan ni nanti..
nk kena prektis ni.
hohoho..

ada gak tanya dokter apsal baby dok sblh kanan je ni..
belah kiri takdak benjolan2..
belah kanan yg dok sakan.
smpai kadang2 rasa dia dok geletek pinggang aku.
hahaha..
rupanya bontot dia la kt belah kanan tu.
oo.. mana aku tau.
sbb rasa macam besar siku aku je..
bontot kecik ke?
hahaha..

sempena nak bersalin ni, aku buat special entry utk semua org..
sila la tgk kat SINI..

maaf zahir batin..
(macam raya la pulak..)

>> perut berkocakan dgn sakan..

Monday, 28 June 2010

sempena world cup..


slalu tgk kad merah dgn kuning je kan..?
ape kata pihak persatuan bola mula kenalkan kad2 kaler lain plak..

cadangannya adalah seperti berikut:

1. kad ijau
- utk referee yg suka bukak mulut luas2..

2. kad kaler pink
- utk pemain yg main lemau

3. kad itam
- utk paramedik yg lembab angkat pemain kt tgh padang

4. kad putih
- utk pemain yg pura-pura terbaring tgh padang

5. kad biru
- utk referee yg berat sebelah

haaaaa.. baru la adil dan saksama...
hehehehe..

p/s: byk jgk pemain yg dok berlakon atas padang masa world cup ni.. ish2..

Tuesday, 22 June 2010

kelahiran..

ok. aku lom beranak lagi.
sila jgn salah anggap.
hehe..

makin dkt dengan due date, macam-macam terpikir.
kadang-kadang terpikir benda yg tak masuk akal pon.
contohnya, seperti yg aku dan pid bergosip smlm..
(penceritaan smula)

beranak ni bleh tak ngelat?
macam ngelat dari buat presentation masa study..
ngelat dgn harapan tak terjadi kt diri sendiri tp nk perkara tu berlaku dgn sekelip mata..
bak kata pid, nak beranak normal, tp tak sakit, pahtu nak tiba2 baby dah ada kt sblh..
ok, kami mmg tak btol..
hahahaha..

selain dari cerita tu......

sronok ni shopping barang baby..
lepas 1, ambik 1 lagi..
baju dari 3 pasang, dah jadi 6 pasang..
botol dalam list 2 biji.. tiba2 dalam bakul jadi 4 biji..
topi baby dari selai, time nak bayar jadi 2 lai..
macam suma dah terberanak dalam masa yg sama..
sang bapa sempat jeling partner dia ujung2 mata time nak membayar..
(eleh.. takkan berkira kot... ;p )

balik rumah..
seronok jugak ni belek barang yang dibeli..
basuh kain baju, siap letak softener..
susun leklok dalam bakul..
sambil dok lalala dalam hati..
tiba-tiba..
teringat..
eh, aku ke yg nak beranak ni..

dan-dan muka dah tak dak kaler..
cuak ke?
mana ada..............
................sangat.

haihhhh.........

note semangat: kamon puan F, yu ken du it.. chayok.. chayok..

>> sangat bizi kt opis lately.. plus tekanan jiwa + emosi2 lagi..

Friday, 18 June 2010

mari gelak-gelak secara berjemaah..

bagi mengurangkan stress yang sedia ada, marilah kita menonton kisah partner ni, Jozan dlm cerita Chaparela.. mmg boleh ilang stress ni..


hahahahahaha..
hampeh macam tong geh..

>> dalam dan luar rumah kena ada tangga ok.. haha..

Tuesday, 15 June 2010

expression..

dalam keadaan sarat macam ni..
perut dah mula rasa sengal2..
dan..
beban kerja makin bertambah..
berganda-ganda dari biasa..
tak tau kenapa ada jugak org yg tak faham tahap keletihan sorang pompuan yg mengandung 37 minggu..
even dia jugak seorang pompuan..

pressure aku dah smpai ke limitnya..

ok.
aku sgt emo skrg.
sangat-sangat....

>> bergenang..

Monday, 14 June 2010

kerana udang, lutut binasa..

apa kena mengena udang dgn lutut?
sapa kata takda..
ceritanya camni..

ada sorg pompuan ni, dok kt pintu dapor..
sambil mengunyah kemalasan, beliau melihat sang kuceng mkn kepala udang yg disiang oleh surarumah..
tiba2 surarumah yg sedang menyiang sotong plak berkata..

"hah.. ada 2 ekor udang tertinggal dlm tu.. cepat amek.."

maka, pulun la pompuan tu amek udang dlm plastik yg sedang diserbu oleh 2 ekor kuceng.
nak masuk dlm rumah..

"aaaaaaaaaaa................"

dia tersadung kt step pintu dapor..

jatuh melutut, sempat ditahan kedua belah tgn..
rupa seperti merangkak..

surarumah dgn tangan yg penuh dgn dakwat sotong, panik..
dtg memberikan bantuan..

"jangan angkat.....", kata pompuan itu.

"macam mana? ok ka tak?", tanya surarumah.

"tunggu dulu... bg reda sket...", kata sang pompuan.

dgn berat tidak kurang dari 55kg, kepala lutut yg tanggung suma kesakitan itu.
kuceng pon misti dah gelak gila dlm ati.

tp, mujur sgt tak termeniarap..
kalau tak........
huuuuuuuuuuuuu...

kesimpulan, jgn kedekut dgn kuceng..
hanya kerana udang 2 ekor, lutut akan jadi binasa..
ingat tu.

sekian.

>> dah kena smyg dok atas kusi plak..

Friday, 11 June 2010

animasi zaman dulu - hikayat sang kancil..


sesekali layan video-video lama ni bes gak..
teringat zaman skolah rendah..
zaman liat buat kerja skolah..
cuti 2 minggu, alih2, hari ahad last sblm skolah bukak baru kalut nak wat keja skolah..
kan dah kena buat keja skolah sambil menitik ayaq mata..
pressure sbb byk sgt nak kena wat..
hahahaha..

>> jangan monyet...

Thursday, 10 June 2010

tahniah cikgu_tadika..

rakan lama aku..
puan nur farihan a.k.a ciKGu_TaDiKa..
tu nick name dia suka pakai masa kami mula-mula ceting dulu..
panjang kisahnya camna kami bleh kenal..
tak yah cerita la kot.
kisah lampau.. :D

apapon, tahniah kt beliau dan suami dgn kelahiran anak keduanya yg bernama Muhammad (menurut sms encek suaminya) semalam..
dah sepasang dah..
2 tahun kawen 2 anak..
rezeki dari Allah..
Alhamdulillah.. :)

gambar fareh dan hadi..
(curik dari blog dia..)

p/s: bak kata my cousin, si Jamila, mari tambahkan usia perkahwinan seiring dgn pertambahan baby.. pengsan~~
(dia pon dan nak masuk 2 dah, insyaAllah bln 10 ni..)

>> driving license dah mati 2 minggu, baru perasan.. hoho..
>>> org opis ckp perut dah nmpk 'turun' sket.. hohoho.. (adakah aku nmpk cuak?)

Tuesday, 8 June 2010

sesi mengeteh dgn mxarians..

lama tak ngeteh ramai2..
slalu ngeteh pon berdua.
tu pon tak slalu.
baik minum teh kt rumah.
bleh minum teh sambil baring lg..
hohoho..

oleh kerana dah lama tak ngeteh ramai2, maka elyn dgn tiba2 telah meng'setup' aktiviti mengeteh. butir-butir sesi ngeteh adalah seperti berikut:

tempat: lambaian sepender ijau (baca: hakim baru)
tarikh: 4 jun (jumaat)
jam: 8.30 malam
ahli yang telibat:
- aku
- encek mohd hasben
- adik
- zaman
- aziem
- ella
- hafiz
- nayli
- elyn
- haikal
- kimi
- mass
- lina
- fiza

sesi borak2 hanya berkisarkan kisah semasa kehidupan masing2 (cewah, bunyi macam dah lama tak bertanya kabar).. dan membincangkan kisah ibu-ibu mengandung, bersalin dan seterusnya..
seperti biasa, fiza yg solo lagi bujang lebih expert dari org yg dah nak masuk anak 2, ella.. untung la sapa kawen dgn dia weh. ilmu dah penuh di dada. hahahahaha..

meh layan gambar..

amboi.. ketatnya muka aziem.. tau la anak tentera. haha.. (berpotensi gak aku ni nanti. haha..)

aku yg bulat dgn fiza..

elyn gosip dgn hafiz.. tah apa yg diborakkan tah.

me & husband..

adik dan aziem lg..

mereka lagi.. tp kali ni aziem kena paksa dgn mak dia suh tgk kamera. haha..

nayli amek gambar cawan..

"meh sini nak ajar amek gambar uncle tu (baca: encek mohd hasben)..", kata mak dia..

haa.. terus amek gambar encek hasben secara curik2.. cuak2 + malu tp nk gak amek.. rasanya dlm gambar ada rambut 'uncle' tu je la kalau kamera dah mendongak gitu.. haha..

ohh.. baru pasan lina tiada dalam gambar..
ko pi mana lina?
hehehehe..

sesi ngeteh diakhiri pada jam 12.00 malam..
tu pon lepas sorg-sorg budak2 kecik dah stat pejam mata..
mak bapak (mak2 ekceli, sbb bapa2 dah pakat menguap dah time tu) masing2 baru stat ada kesedaran sivik nak blk rumah.
hahaha..

apapon, mmg bes ah..
smpai 2 pinggan nasik candu aku balun.
puas ati den.
baru la bleh berpantang dgn tenang nanti.
hahaha..

>> sok nk letak video perut berkocak kt blog kawen..