Monday, 20 December 2010

aku, tanggungjawab dan kerjaya..

pagi-pagi lagi aku dah sedih..
makin lama makin ramai.. makin mendalam benci org kt aku..
padahal kita sendiri takleh nk buat keputusan..
tersepit dalam tanggungjawab..
aku pasrah..

smpai kt ofis, tgk ada email..
bos dah approved PMS aku..
dan akan di review oleh bos dia pulak..
disebabkan tahun ni aku ada ambik cuti bersalin, maka, performance aku jatuh merudum..
sbb jumlah jam aku bekerja tak cukup..
part tu mmg dpt sikit..
dan berkemungkinan besar tak dpt bonus.
tak dpt bonus sbb cuti bersalin.
itulah rules yg diletakkan oleh seorang bos (kepada bos aku)..
dia seorang wanita yg tak kawen..
aku pasrah..

tp tah macam mana, td aku tgk bos aku dah cover kt tempat lain..
dan % yg aku dpt lebih 10% dari kelayakan utk dpt bonus..
tima kasih bos..
harap-harap ada la rezeki sket..

lepas tu aku tgk part last skali di mana aku, bos aku dan bos dia kena tulih sepatah dua kata kt column tu.
apa yg kita tak puas hati, nk komen, nk bg cadangan, suma bleh tulis situ..
aku tulih apa yg patut..
just membuat comparison dari segi performance..
tahun lepas dah tahun ni..

pahtu aku tgk apa bos aku tulis..
"The appraisee has performed well and consistently display professsionalism in carrying out her duties. She is able to carry out her duties of a higher level. She is registered with the Board of QS and ISM and is currently preparing herself to sit for the TPC examination.  She is recommended  for a promotion to higher grade."
hopefully kesedihan aku harini terbalas lah dgn apa yg aku baca pagi ni..
bak kata nomey, "Every cloud has a silver lining..."
:)

>> wahai diri yg lemah, tabahlah.. chayok..! chayok..!

5 comments:

ida adnan said...

ish..ish...
tak patut btl bos yg blm kawen lagi buat cenggitu...

rezeki ada di mana2 pon..
ati aku ngatekan ko dpt bonus punye!!
hihihi

~ini an~ said...

wahhhh terpromote la tuan hamba sila lalalala

..::daria::.. said...

jgn sedih ye pawah..hidup ni mmg byk dugaan..kita mmg xkan dapat puaskan hati setiap orang kt dunia ni..cukupla kita buat yg terbaik yg termampu..

eniwei..hopefully ko dpt bonus + naik pangkat..insyaAllah..aminn :)

Lina said...

aku doakan ko dapat bonus, dapat naik pangkat, naik gaji yg byk n semua kebaikan boleh ko perolehi! amin! jgn sedi2 k..

ciPuding_7 said...

ida: aminn... :)

an: dah 3 taun baru nk terpromote weh.. mujur haritu gaji diorang dah wat adjustment.. kalau x, senak aku..

nomey: amin... btul tu noma.. susah nk puaskan hati suma org. yg penting kita tau apa yg kita buat & pastikan itu yg terbaik utk kita dan semua org.. :)

lina: naik gaji yg byk tu mmg sedap bunyiknya.. harap2 ada la sket taun depan.. bleh g ngeteh.. hehe..