Wednesday, 7 December 2011

Tukar layout..

tah jadi apa blog ni smpai nak bukak pon tak bleh..
serabuk peruk..

solution: tukar basic layout.
result: problem solved.

puas ati den..
harap hati korang pon puas jugak..

>> cerah mata tgk layout baru ni..

Friday, 25 November 2011

Tuan rumah dan penyewa yang baik..

siapa itu tuan rumah? pemilik rumah..
siapa itu penyewa yang baik? aku la tu..
puji diri sendiri.. haha..

saja nak cerita psl umah yg aku sewa ni..
tuan rumah ni pon baik gak..
dia punya baik tu smpai tak pernah dtg..
agreement umah yg dia kata nak buat tu tak buat2..
dari hari bagi kunci tu, dia tak dtg2 dah..
kunci original tu pon dia suh aku simpan..
1 januari ni genap la dia tak dtg setahun..
mujur umah takdak problem..
kitorg pon takdak buat problem..
apa2 nak ckp dia, aku sms saje, dia reply..
eh.. eh.. eh.. mudahnya conversation..

yg aku pelik tu, selalunya umah sendiri kita sayang kan..
dia ni lain plak.. bg umah kt aku yg penuh paku kt dinding..
kdg2 kt agreement sewa rumah ada tertulis "jgn sukahati paku kt dinding umah"..
ni dia bg siap2 dah paku utk gantung tah apa ke benda kt kitorg..
tiap2 bilik ada.. ruang tamu ada.. dapor ada..
siap pakej dinding pecah akibat paku tu pon ada..
tak sayang rumah sungguh..
tp rumah bersih la..

insyaAllah hujung january encek hasben blk ke Lumut utk kursus..
kalau dia dpt kuarters, dia hangkut skali brg dlm rumah ni.
aku blk dok shah alam smula la..
dan kembali belajar mengenal apa itu jem..
hehehe..

>> selamat bercuti 3 hari..

Thursday, 24 November 2011

i'm alive..

assalamualaikum.. (waalaikumussalam - tlg jawab)

sejak fesbuk wujud, aku dah makin lupa kt blog sb apa yang nak aku cerita dah tulis kt fesbuk.. masalah nak bukak blogger yg x tau puncanya jugaklah blog ni tak terupdate.. mungkin nak kena beli tab macam pid dulu kot baru rajen update.. thihihi..

alhamdulillah, aku masih sehat.. masih bertiga.. masih rajin-tak-rajin bekerja.. masih pakai BuJaL itam tu.. masih kerja kt tempat yang sama.. masih tak beli rumah.. masih tak abih lagi byr ptptn (makin naik lagi ada..).. masih dok kt kl... dan macam2 masih lagi.. tak ada perubahan..

yang ada perubahan cuma 1.. berat aku naik.. hahaha.. aku tak peduli apa org nk kata, janji BMI normal.. hehe.. cuma rasa nak mula berfutsal balik sbb rasa kurang fit dah skrg.. berat bontot.. ;p

insyaAllah blog ni akan kembali di update dan doakan supaya penulis terbukak hati dia utk tidak mengabaikan blog tak seberapa ni yg beroperasi sejak May 2004..

ok, selamat mendaftar sebagai pengundi.. eh.. tetiba plak..

>> Aufa dah byk ckp.. dgn bahasa planet marikh dia..

Wednesday, 2 November 2011

cuti-cuti bukit tinggi..

lama tak update.. bizi..

letak gambar pasal cuti-cuti bukit tinggi..
yang di curik kt fb sendiri..
layang saje..

Colmar Tropicale Entrance..

Japanese Tea House yg tak menarik.. cuma ada udara yang sgt segar kt area ni..

turun dari bukit.. I love this pic.. so sweet kan.. :)

with Aufa yang dah lenguh kaki..

terlampau suka tgk ikan..

pembunga juga..

suka binatang berbulu sgt2.. e.g arnab.. kuceng..

ni nyonya baru bgn tidor.. hehehe..
itu saja.. lepas ni bercuti tempat lain plak.. :)

>> Selamat Hari Raya Aidiladha 1432H..

Wednesday, 19 October 2011

cubaan utk beralih angin..

bersawang dah blog.. tadde masa nak update. nak kena bersara dah kot.. haih..

just to inform, aku dah stat hantar resume kt kampeni2 di sungai petani.. maksudnya? aku nak blk dok kedah.. start tahun depan, encek mohd hasben dah masuk kursus di Lumut. makanya, aku blk la ke hometown sbb nak pi Lumut pon, dia setahun saje kt sana. nnti aku kena tukar kerja lagi.. so, skrg ni, blk Kedah terus.. rumah masih murah (double storey (22 x 70), guarded area dlm 150k - 200k), makan minum murah.. hari-hari bleh mandi sungai.. cuma dah tak kebandaran la aku nanti.. jadi minah kampung je la.. dok umah kena belajar pakai kain batik.. hehehe..

ekceli kampeni skrg ni pon bes.. tp sebab dah tukar ke bos baru yg agak kerek-cut dan supervisor yg tak reti buat kerja remeh sendiri, makanya aku dah macam tawar hati pulak.. dah la kurang exposure, paksa isi logbook lak.. hari2 tulih prepare tender document. post contract langsung takdak.. ilang camtu je la pengetahuan aku ni.. apapon, nk tunggu dapat bonus dulu baru nk resign.. kalau tak, sia2 saje kerajinan aku taun ni.. hoho.. mata tetap duitan ok.. :)

until to-date, dah 4 kampeni.. tp masih lom di panggil interview..
cuba saja.. moga-moga ada rezeki yang lebih baik.. :)

>> ai..ai..kepten..

Monday, 10 October 2011

menggadai laptop demi sesuap nasik..

tajuk poyo lebih.. haha..

aku dalam proses menggadai laptop yang masih elok.. conditionnya almost 9.5/10.. windows 7, RAM 1G, storage dlm 300G kot. tak ingat.. sblm ni dok survey tablet pc cap ayam yang harga bwh 5 rat.. mmg bleh dapat. bila pidot kata dia beli 1k je dgn pakej selkom (terpengaruh), pahtu member opis lak kata nak carik laptop, aku menggedik la nak beli 1 yang kononnya up sket dari 5rat tu.. mungkin 1k + (hasil gadaian) plus 5 rat (bajet awal) = RM1500+.. tablet pc rege 1.5k? khelllasss kau poon.. hampir bleh dapat ipad dah ha..

tu bajet saje. kalau member tak jadi beli laptop ni, aku beli yg cap ayam saje la. dari encek hasben nk beli psp, baik beli bendalah ni. bleh main game, dan bleh wifi juga.. kalau murah sgt dan kualiti-ok-laaa, bleh la beli 2.. eh.. eh.. tamak la plak. tp secara serius aku bgtau, kalau tgk kt mudah, dgn harga RM330 korang bleh dapat 7 inch android tab tu, ram 512 (berdesup la kalau main game, fb apatah lagi..), storage 4G-8G. function lain pon ada. bes kan? cuma guarantee setaun saje, tu pon manufacturer punya guarantee. kalau nak kedai tu punya, kena add RM50 utk 12 months. duit lagi.. lagi 1, kualiti gambar aku tak pasti sbb tak tgk secara real. ingat nak test beli 1 untuk encek hasben.. belikan, tp dia bayar sendiri.. hehehe.. org tu tgh masyuk dpt claim belayar hmpir sebulan gaji.. terpaksa gak mengendeng sket.. tak byk, sket je.. ;p

sapa yang rasa ada pengalaman pakai tab ni, either yg ori @ cap ayam, inform la.. bleh buat perbandingan..

>> selamat hari isnin.. saya malas!

Wednesday, 5 October 2011

surarumah di rumah..

aku bizi.. tak sempat nk apdet blog.. menjadi lebih bizi bila kena take-over buat keje org lain yang tak tau ujung pangkal.. ciskek btol.. haih..

al-kisah kali ni nak cerita pasal surarumah yang tgh cuti seminggu. kiranya ganti cuti yg pi belayar sebulan haritu. walaupon cuti seminggu, tetap tak kemana-mana sbb sang isteri dia kerja. makanya dia dok umah layan fb, main game saje..

apa yang menariknya, aku tak perlu bergegas2 blk umah untuk masak sbb makanan lazat sedia terhidang bila pulang kerja. oh.. menarik tertarik, kau mmg the bomb.. dah lama aku tak masak taugeh goreng dgn tahu, tetiba ada.. siap kerang rebus bagai.. menu smlm sambal sotong dgn bayam gorang dgn hati ayam + telur dadar.. bagus.. bagus.. pakaian juga dibasuh dan disidai.. pheww..

hari isnin, aufa dihantar kt umah pengasuh lewat sikit oleh surarumah.. ptg aku amek. smlm dia dok dgn surarumah.. harini hantar lewat lagi. ok jgk aufa tak dok kt rumah sbb byk kerja surarumah leh settlekan. setakat ni, nmpknya semua berjalan lancar. malah, kain baju segunung itu juga dilipatnya.. hm.. aku ada sindrom malas lipat baju sejak dulu. kalau la ada mesin lipat baju, aku la org 1st yg beli. huhuhu..

ni baru sorg anak. kalau 3,4 orang, tak tau la camna nak urus.. tp sblm ada anak, pemikiran aku gini gak. bila dah beranak, ok saje.. mungkin bila dah smpai masa, semuanya under control la kot..

aufa pon dah mula paham cakap orang. bila ckp "bak ibu buat, ibu pandai" (sokmo puji diri sendiri dpn anak.. hahaha..), dia akan dtg dan bg benda yg dia nak suh org bukak/amek utk dia.. kalau dia kutip tah apa sampah sarap dan mkn, aku ckp "bluekk.. bluekkk.. (sambil jelir lidah)", dia pon wekk sambil jelir lidah, dan tunjuk smpah tu dok atas lidah. hahahaha.. tak lupa, ketuk pale org dgn remote dan tarik rambut org yg tgh duduk smbil pusing2 keliling pon hobi dia gak. mujur tak gigit org.. huhu..

ok. sambung lenkali bila tak berapa nak bizi..
bai.

>> bln ni gaji awal. 19hb.. fuh..

Wednesday, 21 September 2011

percutian dalam malaysia..


tak sabar nak dok kt beranda tu tgk bukit..
booked tp tarikh nak pi sebulan lagi..
25% diskaun punya pasal.. haihhh..

oh ya, cuti hari malaysia baru ni aku dan aufa pi lumut lagi..
jumaat pagi tu baru plan nak pi.
kemas2 barang, terus gerak khas.
alhamdulillah.. Aufa baik-baik saja (baca: tidor)..

>> susah sgt la nak apdet blog.. susah nk load blogger.. huhu..

Tuesday, 6 September 2011

kisah perjalanan pulang ke kampung..

selamat hari raya semua.. i baru masuk kerja..
sedikit malas di situ.. huhuhu..

bercerita pasal raya, aku balik raya since hari sabtu.
pinjam kereta emak (baca: keta oto)
tp tak terus ke Kedah.
divert ke Lumut sbb encek hasben ada kt sana. outstesen.
berdua saja dgn Aufa. Aufa dok dlm car seat.
mujur dia tidor sepanjang perjalananan.
mlm tu menginap di hotel.. (kelllas kau jah..)
sangat aneh bila pekan Lumut yg meriah tiba2 rasa lengang…sangat.
parking depan hotel tiada langsung kenderaan.
bila tanya receptionist masa check out, rupanya mmg kami saje dlm hotel tu.
oh.. horror. mujur tanya masa dah nk kluar. haha..

Ahad pagi, encek hasben kena gerak awal sbb bot dia nak keluar.
jadinya, aku dan Aufa dok berguling kt hotel smpai tgh hari.
oleh kerana Aufa dah tidor 2 round dah pagi tu, masa travel dr Lumut ke Kedah, dia dah bosan dan mula membuat rusuhan dlm keta..
perjalanan dari Lumut ke Cangkat Jering (jalan kampung) mengambil masa dlm 45 min - 1 jam.
masa tu dia ok lagi dan aku plak dok speeding sbb nak cepat2 masuk highway.
masuk highway, lega rasa...
tgk meter.. dan tertengok bar minyak.
aaaaaaaaaaa.... lupa isi minyak. bar tinggal 1.
mengong sungguh. padahal kt jln kg tadi punya byk stesen minyak.
huhuhu..
tak semena-mena kena kluar 1st Exit.. kt kamunting.
baru masuk highway, dah kluar balik.
haih.. nama pon puasa kan..

pahtu dah isi minyak (BHP pon BHP la..), jalan je terus ikut jln kg tu.
kluar kt bkt merah.
rusuhan makin gigih.. dah macam2 benda aku bagi, dilemparnya..
berenti kt layby terdekat.
beli dadih kt lori jual2 tu..
abih 1 bekas dia makan, baru mula jalan balik..
stgh jam pertama ok lagi sbb kenyang kot..
pahtu, dia jadi lagi. mujur dah stanby barang macam2 kt depan kusi dia.
angkat la 1-1 mana yg dia nak.
yg last skali dia main adalah... berus cuci botol dia dan daun pandan yg dah kering yg emak letak dlm kereta utk bg wangi keta dia.
then baru dia behave.
T________T
Aufa... Aufa...

Akhirnya selamat jugak aku tiba dia kampung..
gigih mendrive membawa sang Aufa berumor setaun ni.

moral: sblm memandu, jgn bagi anak anda tidor terlebih dahulu. jika tidak, rusuhan pasti berlaku.

sekian..

>> malas..

Tuesday, 23 August 2011

persiapan raya..

persiapan raya taun ni, nk kata meriah, tak jugak.. nak kata tak meriah, aaa tak jugak.. konsepnya adalah disebabkan begini..

1. Aufa mula dapat kaki dan sgt eksited bagi parents dia utk beraya sbb dah bleh pakai baju kurung..

2. encek mohd hasben masih di perairan Lumut dan until to-date masih belum ada kata putus untuk balik beraya kerana pegawainya adalah seorang ca-ya-nun-alip dan mengerahkan krew utk membuat kerja dari pagi sehingga larut malam dan tidak menjaga kebajikan krew langsung di mana mereka hanya disediakan megi untuk berbuka & sahur (sepatutnya makanan disediakan sbb kerja outstation kali ini tak dibenarkan utk claim. so, mereka kena kumpul duit "bonus raya" utk beli bahan mentah sendiri utk dimasak)

3. abang sulung tak balik beraya sbb kakak ipar sedang pregnant dan tak digalakkan untuk berjalan jauh kerana sering bleeding ketika pregnant.

4. abang yang sorg lagi x tau dapat balik beraya atau tak sbb anaknya yg baru berumor 2 bln itu masih di DEMC shah alam akibat jangkitan pada paru-parunya disebabkan berjangkit demam campak melalui ibunya. hrini dah genap seminggu dia kt spital tu..

5. kakak kena tunggu hasben dia mengimamkan sembahyang raya.. pahtu dia balik..

6. parents in-law menanti-nanti anak menantu cucu dia blk.. especially Aufa yang dah lama tak jumpa..

aku masih termanggu-manggu bila nak balik disebabkan perkara-perkara di atas. slalunya 2 minggu sblm raya dah tau bila nak balik. ni dah tinggal seminggu, masih tak ada keputusan lagi..

raya kt shah alam? oh.. tidak sesekali...
KOT!

>> encek hasben, sila cepat pulang.. atau kami jemput kt Lumut sana..

Monday, 22 August 2011

seminggu lagi..

pejam, celik.. pejam, celik..

cuma tinggal seminggu lagi Ramadhan akan melabuhkan tirainya..

dan Syawal pula akan bermula..



alhamdulillah..

baju raya aku dan mek aufa dah selamat beli.

sedondon ok.. bkn sekadar kaler, malah corak juga.. oh.. poyonya..

hehehe..



baju raihan dan kain pelikat untuk pak mentua dah beli..

kain pasang (dah bg sblm puasa) dgn tudung utk emak dan ibu mertuaku pon dah beli..

Cuma tudung utk diri sendiri blom ada lg..

pi carboot smlm tp takdak yg berkenan walaupon ada berpuluh peniaga tudung..

haihhhh.. cerewetnya cik salmah ni..



baju raya encek suami?

hm.. beliau pon x tau lg bleh balik raya ke tak..

so, takyah la beli lg..

mungkin carik selai dua baju t-shirt utk dia.

nak harap dia beli, mana nak jumpa kedai kt tgh laut tu.

kalau ada pon, org jual t-shirt terpakai atau yg tgh pakai.

hehehehe..




________________________________
ciPuding_7 <http://cipuding7.blogspot.com/> posted via email.. \(^_^)/

Thursday, 11 August 2011

Please Help Norma... also Talib and baby Rafiq..


source: HERE

sejak Elyn cerita kt fb group kami semalam, aku tertanya-tanya, siapa mereka ni? laju-laju aku search google dan jumpa blog INI. empunya blog bernama Moon. Moon adalah biras kepada Norma. dalam ertikata lain, suami Moon dan suami Norma adalah adik-beradik.

seperti yang disebut Moon di MHI, sebagai blogger, sememangnya tiada perkara lain yang wajib ditulis melainkan kisah hidupnya, keluarga dan keadaan sekeliling. dan sejak Norma muncul dalam keluarganya, kisah Norma turut menjadi salah satu topik dalam blognya. setelah Norma didapati mengidap kanser otak selepas bersalin, beliau masih menulis tentangnya. ramai orang memberikan semangat kepada Norma dan keluarga, berkongsi kaedah perubatan, menyampaikan sumbangan wang ringgit, keperluan perubatan dan ada juga yang sanggup pos ubat-ubatan yang terbaik dibeli dari luar negara. dari pembacaan aku terhadap komen-komen di blognya, rakyat Malaysia sememangnya prihatin.. alhamdulillah..

sejak mula membaca blog itu dan memahami kisah Norma, air mata aku tak berhenti turun. setiap kali terlintas kisah itu, mata aku dah bergenang, dada dah rasa sebak sgt. sedih tu bukan sahaja kesian pada Norma, malah babynya juga. mungkin sbb aku dah ada anak. jadi perasaan itu jadi lebih sedih setelah menyelami perasaan seorang ibu.

terbaca kata-kata Moon di blognya.. "ingatkan Seth (Nora Elena) adalah org yang paling romantik, tetapi Talib adalah lebih dari itu.." Talib berjanji akan menjaga isteri kesayangannya itu sehingga hujung nyawanya.. untungnya Norma mempunyai seorang suami yang sangat-sangat setia padanya..

jadi, sebagai seorang manusia biasa, inilah yang mampu kita lakukan untuk membantunya.. marilah kita sama-sama berdoa Norma kembali sembuh untuk membesarkan anaknya atau setidak-tidaknya dapat memangku, memeluk dan bercakap dengan anaknya.. di bulan yang penuh keberkatan ini, marilah kita membantu beliau dan keluarganya dengan sumbangan wang ringgit dengan seikhlas hati ke akaun ini:

NOORMAWATI BINTI MOHD RASIF
CIMB - 01070068677528


semoga sumbangan itu mendapat keberkatan dari Allah SWT di dunia dan akhirat.. InsyaAllah..


>> hulurkan tangan, ringankan beban..

Monday, 8 August 2011

seminggu dah..

seminggu sudah berpuasa..
seminggu sudah tak masak ketika berbuka..
seminggu sudah balik awal..
seminggu sudah ambik aufa hari-hari.. (sblm ni abah dia yg ambik dulu sbb dia smpai awal)

dan dlm seminggu itulah telah diberikan kesempatan untuk berbuka dgn encek mohd hasben walaupon ada hari yang dia tak buleh balik sbb bertugas..

kepada encek suami, kita jumpa 3 minggu lagi..
atau lebih awal lagi.. lebih bagus.. hehe..

>> berbuka dgn Aufa.. Aufa tukang celop tgn dlm cawan air ibu dia..

Wednesday, 3 August 2011

farewell to me...

gudbai bos & seketerinya yg telah mendidik saya menjadi QS yg berilmu selama hampir 4 tahun.. selamat berjuang bersama project team baru.. dan saya bakal dihentam oleh bos pompuan yang kerek, bersuara lantang, seorang bujang terlajak serta tak penah nak memahami orang itu.. selamat pulang lewat HARI-HARI kepada diri sendiri dan jangan bermimpi untuk cuti walaupon entitle untuk dpt MC.. Aufa, pls pray for your mom.. semoga ibu ada masa untuk Aufa nanti..

sob.. sob..

>> tekanan jiwa dilaporkan..

Thursday, 28 July 2011

World Cup 2014 Qualifying (2nd Round) - M'sia vs S'pore..

source: here

Malaysia, all the best..
\(^_^)/

>> semangat.. semangat..

Friday, 22 July 2011

saja-saja letak gambar Aufa..

berhabuk dah blog ni..
tuan punya blog tgk pon dah tak lalu.
rasa nak tukar blog baru je macam noma..
dgn harapan, dtg semangat baru..
cewah..

malas la nak apdet.
takdak idea.
saja nak tunjuk gambar anak dara I yg takdak rambut ni.
umor dah setaun, tp rambut secotet.
smpai terpaksa pakaikan klip riben "kaler pink" supaya orang tak tanya lagi jantina anak aku.
hahaha.. sian tau.
tu la, sapa suh ikut genetik ibu dia.
;p


masa cucuk setaun baru ni, berat dia dah 9.26kg..
hari-hari dok dukung dia naik turun tangga 3 tingkat.
gigih okeh..

pahtu baru ni ada main futsal, setelah setaun 9 bulan tak bersukan.
stretching ala-kadar jek. tp lepas main, takdak sakit otot pon.
amazing tul..
rupanya, baru teringat yg hari2 naik turun tangga dukung sang aufa ni la buat otot ibu dia kuat.
cewah.. konon2 la kan..
;p

ok lah, bai.

>> seminggu lagi nak posa..

Monday, 18 July 2011

otak penulis ini tgh jem..

saya sangat sibuk sehingga tak sempat bukak blog & email selama seminggu.. straight..

 

otak krem.. krem se krem2 nya..

 

>> bila la nak dpt bernafas ni..

 

 

 
________________________________
ciPuding_7 posted via email.. \(^_^)/

 

Friday, 1 July 2011

video lama.. Glay - I'm in love..

saja letak video yg antaranya penah tiba-tiba menjadi lagu feveret aku masa zaman study dulu..



>> tetiba jumpa mp3 yg aku convert dari video ni dulu.. time tu camna tah aku bleh bergeliga nak convert dr video ke mp3 ni tah.. hahaha..

Thursday, 30 June 2011

akibat jadi QS..

sejak beberapa bulan ni, aku baru sedar sesuatu..
bahana dari menjadi seorang qs..
iaitu, aku jadi lemah dlm kira-kira yg guna otak.
smpai nak kira 17 + 18 pon aku guna calculator..
dulu cuma ada calculator time SPM yg aku wariskan smpai skrg.
bila ada project smpai 10 angka, kena la angkut yg besar 2 kali tapak tangan.
amekkauuu.. huahaha..

tu la..
sapa suh qs kira guna calculator..
elok-elok bleh jadi pakar kira-kira, terus otak jadi lemah sbb otak slalu dimanjakan..

kesimpulannya,jangan jadi qs..
hehe..

>> qs slalu kira ribu2, juta2, tu yg takleh kira secara manual tuh..

Monday, 27 June 2011

Menstrual Calender for Mobile Phones..

aku dok godek2 henpon cap ayam ni, jumpa la 1 application yg sgt penting utk kaum wanita khasnya yg dah berkahwin.
zaman skrg ni suma pakat pakai henpon canggih2..
henpon pon dah macam talian nyawa dah sbb ke sana sini usung benda tu.
jadinya, apa barang tanda tarikh period kt kalender secara manual lg kan..
cuba try download menstrual calender dari web ni..
menstral.net

file download (pilih mana yg mana boleh di install kt henpon anda):
1. JAR file
2. JAD file
(sila install guna PC Suite bagi mereka yg guna Nokiah)

aku jumpa application ni masa aku pregnant dulu. sebenarnya nak carik application utk kira minggu pregnant. skali jumpa la bendalah ni. lepas bersalin baru bleh guna..

walaupon appearance application ni tak cantik, tp dia adalah sgt bagus.
dia boleh kira kita punya cycle period utk tiap2 bulan, boleh predict bila dtg period & tarikh subur..
lepas tu kita boleh tgk list2 period yg kita dah mark dlm kalender tu..
kalau mula pregnant pon senang nak trace 1st date utk last period tu.
tak perlu selak kalender dah.

bes baq hanggg... try, jgn tak try..

>> jaga-jaga cik salmah.. hehehe..

Tuesday, 21 June 2011

Curik tag dari pidot..

aku curik tag pid sbb aku tak tau apa yg nak apdet kt blog.. haha..

1. Phone apa yang anda guna sekarang?
Nokia E71 pemberian encek hasben.. seken hen yg masih cantik dan ada warranty 6 bulan.. junior dia lelong sbb nak kawen. camtu pon ada. haha..

2. Dah berapa lama guna phone tu?
Dec 2010.. outdated tp boleh la.. janji bleh wifi & 3G.. :D

3. Mesej pertama anda dapat hari ni?
dari kak ipar.. tanya harga nursing pillow yg aku beli utk dia..

4. Siapakah orang paling atas dalam list missed call?
pagi tadi.. no tak kenal.. jadinya, tak angkat. sbb tu jadi missed call.. hehe..

5. Mesej Paling last sekali and it's from?
mesej bertarikh 26 mei 2009.. dari encek suami (bakal suami ketika itu)..

6. Ringtone yang anda guna sekarang?
aizat - sungai lui.. aiceh..

7. Wallpaper phone yang anda gunakan sekarang?
gambar aufa dan encek hasben di PD..

8. Orang yang pertama dalam contact list?
Abg ~my husband.. senang nak call.. hehe..

9. Orang last dalam contact list?
Zzz.mak lijah.. mak kepada member aku bernama Zz, member skolah kedah dulu.. no mak dia pon aku ada ha.. hahaha..

10. Phone yang di idam-idamkan?
tepon igauan ramai bagi yang mampu dan mempunyai duit lebih... iphone4.. :D

TAG series dikenakan kepada :
macam pid kata, sesiapa yang sudi laa.. hehehe..

Friday, 17 June 2011

Selamat Hari Abah..

aku tak penah sambut hari bapa sbb masa abah ada, aku masih belajar di skolah. masuk skolah menengah, dok asrama plak, mana sempat nak wish2 ni.. lgpon time tu kesedaran sivik tak ada lagi.. duit nk beli hadiah pon takdak.. kalau ada pon, tu duit abah..

jadi, tunjukkanlah rasa kasih dan sayang anda kepada bapa anda (dan ibu juga) sementara mereka masih ada.. bukan masa hari-hari tertentu sahaja, tp hari-hari..

dikesempatan ini, sekalung doa dan Al-Fatihah untuk arwah abah, Hj. Che Ani Hj. Ismail (20 Oct 1952 – 27 Feb 1998).. bagi saya, sesungguhnya tiada abah yang lebih best melainkan abah.. Semoga Allah merahmati hidup abah dan sentiasa mendapat rahmat dari-Nya.. amin ya rabbala’lamin..

dan..

Selamat hari abah/bapa/daddy/ayah..........etc.. buat seluruh kaum lelaki yg mempunyai anak..

semoga menjadi contoh yang paling terbaik untuk anak-anak, dunia dan akhirat..

for you too, Abah Aufa..
we love you..
:)


________________________________
ciPuding_7 posted via email.. \(^_^)/

Monday, 13 June 2011

apdet la haiii...

lama tak apdet..
jadinya, kena apdet secara pukal lah..

antara cerita bes..

1. ujung bln lepas naik 1 gred.. naik gred, naik gaji.. promotion, salary adjustment, increment.. suma aku bolot.. wang besar.. wang besar.. hehe.. Alhamdulillah.. rezeki Aufa.. :)

2. awal bln ni balik kg.. bes la sbb bleh mandi sungai.. org takdak plak tu.. kuak lentang dgn Aufa la.. encek hasben tak mandi sbb jual mahal.. kg dia la katakan.. jdnya, dia tgk dari tepi sungai saje..

3. blk kg ada tujuan lain jgk.. my cousin merangkap photographer aku masa kawen dulu, sang jasmin akhirnya berkahwin dgn pilihan hatinya, Jue.. bkn jue aziz okek.. hehe.. sama2 cantik, sama2 padan.. org sungai petani saje.. bertambah cousin aku.. lepas ni berlumba tambah cicit tok kami plak..

nah layan gambar beliau sedas..

hai cikgu.. muka cuak nmpk.. tu tok imam nak bg soklan spot tu. hahaha..

Hang jasmin..

Jasmin & Juliana..

cerita tak bes plak..

kisah Aufa yg di cakari masa kt taska.. kisah selanjutnya ada kt SINI..

hm.. yg penting, semuanya dah selesai.. sang jasmin dah mula hidup baru.. Aufa dah dok kt baby-sitter baru.. aku? dgn gaji baru la.. alhamdulillahhhh.. hehehe..

>> malehnya nak apdet..

Wednesday, 25 May 2011

bercanda di PD..

tak dan la nak tukar skin baru..
bizi manjang..

ekceli nak letak gambar..
gathering aku dan kengkawan sekepala zaman skolah kt PD pada 21 & 22 May lepas..
suma ada 14 org, tp 3 org tak dpt join the club iaitu minah, irm dan iylia atas sebab2 yang tak dpt dielakkan..
takpe.. taun dpn join k.. :)

kami ni bkn sekadar kawan biasa tp teman lebih mesra. hehehe..
dah macam adik beradik..
susah senang bersama..
sejak dulu lagi..
kena kutuk pon tadahal punya..
lagi balas membalas ada..
huahahaha..

sebenarnya takyah gathering pon takpa sbb slalu pon jumpa..
tp saja la kan, nak release tension..
kiranya gath ni ala family day la..
yg kawen, bawak partner..
yg tak kawen lg, jadi baby-sitter..
siap tempah baju bagai..
tukar-tukar hadiah lg..
plan nak buat sukaneka tp tak jadi..
trip 2 hari 1 mlm la katakan..
hari smpai tu suma terbongkang tidor.
dgn aku skali.. hehehe..
so hamper tu buat cabutan bertuah saje..

mlm tu plak sang zaim open table..
dlm 20 org makan..
mekasih zaim.. lenkali bleh open table lg..
hehe..

hari esoknya, acara mandi manda di pantai dan pool..
naik banana boat la, apa lagi..
encek hasben tidak ketinggalan..
tp dah nama pon org laut, jadinya, tak brapa nak eksitet la..
tapi kan, sbb suma benda dah bayar beberapa bln lepas, so, ni je la yg kami byr selama dok kt resort ni..
p PD belanja RM 20 saje..
gila jimat.. hahaha..

so, dlm banyak2 gambar, aku rasa gambar ni yg agak sopan dan cun juga walaupon encek anas dan sang aufa tiada (time ni tgh terbongkang di bilik)..
so, aku jadi bujang sat..
dan lupa diri.. hehehe..


Note: Aimi - tiada dlm gmbar sbb baru lepas mandi kt pool & bersiap utk pulang..

luv U all...
muahhhsss..!!

>> pahni buat trip lama sket weh.. baru berbaloi.. hehe..

Wednesday, 18 May 2011

benci kuasa patjuta..

aku x tau apa error kt blog aku smpai x leh nk bukak kt opis ni..

mcm ada coding error.

bukak kt umah bleh plak.

tp kalau nak update kt umah, takdak feel sbb bizi wat natang lain..

 

camna la nk buat ni..

kena tukar skin kot..

benci ah..

 

huhu..

 

>> kite bakoooooo…!!

 
________________________________
ciPuding_7 posted via email.. \(^_^)/

 

Monday, 16 May 2011

Blog dan percutian..

dah terbengkalai dah blog aku ni..

ke dah tiba masa utk dilelong?

laku tak agak2 kalau lelong timbang kati..

huahaha..

 

btw, ujung minggu ni akan diadakan family day utk puak2 aku..

kaki pukul zaman skolah punya.. thihihi..

lina, fiza, masitah, ella, angah, zaim dan ramai lagi lah..

kiranya fest aim la wat family ni..

siap t-shirt lagi okek..

kt sana dok apartment..

so, acara gossip akan bermula tak lama lagi..

yehhhhhhhh.. (ikut nada nas amad)

 

>> tak sabar nk ke PD lah weiiiiii…

 
________________________________
ciPuding_7 posted via email.. \(^_^)/

 

Monday, 9 May 2011

sapa suh jadi QS..

aku x tau apsal semenjak 2 menjak ni blog aku tak bleh bukak kt opis. dia macam jadi error tah hapa benda tah.. jadinya, kt rumah saje yg bleh bukak. tp dok berebut lak dgn encek hasben yg nk bukak fesbuk. elok dia dah x mau guna, aku plak yg mengantuk. haihhh..

 

minggu lepas hari2 balik keja lmbt. kesian sang aufa. dah maghrib baru ambik dia kt nursery. minggu lepas tu, kalau tak cecah kul 7, kompom x balik lg. kerja nak kata byk tu tak plak. tp buat estimate tanpa org yg suka petik rate dari langit (baca: bos aku) mmg susah sungguh. kalau estimate biasa ok la jgk. ni costing utk kerja berkaitan medical. nak sebut equipment dia tu pon pelik, inikan plak nak carik rate. korang penah p check gigi? penah tau brapa rega dental chair yg korang baring atas tu? ha.. kalau tau, bgtau aku. tu baru dental chair, blom aku sebut peralatan lain yg takdak dlm kamus. hehe.. mintak kt supplier plak dia kata nak no tepon utk bincang lanjut la, apa la.. wei2.. ni aku nk buat estimate la.. bkn nk suh korang masuk tender. haihhh..

 

bab landscaping work aku tak risau sgt sbb dihujung jari saje.. aku petik rate dari langit? salah2.. aku tekan SEND kt email saje kt abg aku yg kerja as landscape architect tu. biar dia tlg estimatekan secara free. kan senang.. hahaha..

 

tu lah dia. keja QS ni kdg mudah.. mudah la bila ada sumber.. kalau takdak, mula la gelabak biawak mintak kt kengkawan, supplier.. client plak suma nak cepat. tp apa bleh buat, client always right wlpn kurang right.. haihhh..

 

aku sangkakan bila bos bercuti lama, bleh la aku ngulor.. rupanya lebih sengsara dari yang disangka.. kepada bos, jgn lupa beli souvenir kt Europe tu yep.. oh.. lupa plak. bos aku tak baca blog aku ni..

 

ok, bai.

 

>> PD.. PD..

 
________________________________
ciPuding_7 posted via email.. \(^_^)/

 

Sunday, 1 May 2011

weekend yang panjang..

oh.. seronoknya minggu ni sbb cuti panjang sehari..
seronok walaupon masih belum berakhir dan masih belom susun jadual aktiviti sepanjang cuti ni..
sehari dah pon berlalu..
semalam aku blk umah mak, p wedding member lama kt sirim dan kt laman budaya..

ok, aku jmpa beberapa orang yg dah lama tak jumpa kt 2 majlis tu..
juga jumpa sesorang yg dah lama aku kenal tu..
kepada beliau, semoga cepat kawen okeh.. dan jgn lupa jemput..
oh ya.. lagu Waliband tu bukannya takleh direquest kt majlis kenduri tp lagu tu sesuai utk org takde partner je..
so, sila jgn perasan single ok..
hehehehe..

>> selamat hari pekerja dan hepi besday utk sapa2 yang sambut besday tu.. hehe..

Wednesday, 27 April 2011

application aku kt OVI Store..

hey.. hey..
apa barang ada henpon canggih tp tak donlot application blog aku?
sapa itu yg ada ipon dgn andriod punya talipon?
meh donlot meh..

ciPuding7 in the web..

dah berkurun i buat tp rupanya nk upload kt hp sendiri tak bleh.
hp cap ayam la katakan..
sob.. sob..

* update on 10.45 pagi: ok, sapa pakai HP yg ada Java, boleh guna jgk application ni.. macam hp cap ayam aku (baca: E71)..

>> tgh selidik jenis hp apa lg yg bleh donlot application ni..

Sunday, 24 April 2011

apdet pasal family..

siang tadi aku balik shah alam.
lama tak blk sana..
topik kali ini berkisarkan hal ngidam mengidam..
sebab apa?
aku mengidam?
salah.. salah..

sbb..
aku bakal dapat 3 org anak menakan sepanjang tahun ni..
amacam?
bes tak?
ada bran nk jadikan 4?
hehe..

gua takde bran beb..
bg can la kt org lain..
hahaha..

>> ngidam nk kereta baru bleh tak? hehe..

Tuesday, 12 April 2011

selagi blom tutup mata.. kerja! kerja! kerja!

saya sgt sibuk..

sibuk yg terlampau smpai nk p toilet pon tak sempat..

cuma sempat p surau dgn beli brg aufa secara online saje.. ;p

blk pon mlm2..

aufa pon dah tidor.. huhuh..

tak sempat nak apdet blog..

ni pon tetiba teringat kt blog yg kucintaik..

lantas apdet dari email saje..

huhuhu..

 

sebenarnya tak sabar nak bercuti2 PD ala gathering rakan2 sejawat..

lina dah nak book tempat penginapan..

zaim nak open table.. mekasih zaim.. hehehe..

baju mandi aufa recycle mak lijah punya.

baju mandi aku?

tunggu encek anas beli. hahahaha..

ape aku merapik ni..

ok, dah2..

 

tapi…

bkn bln ni.

bln depan..

sila bawak bersabo..

 

>> lepas PD berjaya, kita g langkawi naik flight beramai2 lak.. ;p

 
________________________________
ciPuding_7 posted via email.. \(^_^)/

 

Thursday, 7 April 2011

Mari copy video dari youtube..

zaman dulu2 aku penah copy video dari youtube.. tp dah lama tak buat. ni dah teringat balik, kena install IDM (internet download manager) dulu. tak install lg kt lappy aku ni.. zaman dulu install kt PC zaman blajar dulu je..

purpose IDM?

dia akan pecahkan kepada beberapa bahagian utk download. kalau katakan 4 bahagian, so every quarter donlot tu akan berjalan serentak. kalau pecah kpd 16 bahagian, lagi la cepat kan.. masa tgh donlot tu kalau korang tgk, korang paham la. so IDM ni mencepatkan proses donlot.

1 lagi keistimewaan dia, dia boleh sambung donlot bila korang pause dan tutup pc. ha... menarik tertarik kau memang de bomb tak? takyah nk tunggu 4 taun baru abih donlot muvi..

ok, ada 2 cara nak donlot video dari youtube.

1. kalau install IDM version baru (skrg), bila kita bukak youtube, otometik dia kluar bar kecik tanya kita nk donlot video ni atau tak. bila klik download, terus dia run IDM dan donlot mcm yg aku cerita memula td. mudah kan.. mcm makan nasik dgn ayam goreng..

2. kalau takmo donlot IDM, pastikan korang ada google chrome. dah berjaya install, ikut step poco-poco ni..

a. bukak Google Chrome.
b. klik gambar SPANAR kt kanan atas.
c. pilih tools > Always show bookmark bar (tick).
d. bukak video dlm youtube yg ingin di download.
e. klik pd bintang sblh spanar tadi (to add bookmark) & klik EDIT.
f. pd box edit tu, namakan video atau biarkan nama sebenar.
g. bahagian URL, gantikan address asal dgn code ini:

javascript:isIE=/*@cc_on!@*/false;isIE ? swfHTML=document.getElementById('movie_player').getElementsByTagName('param')[1].value:swfHTML=document.getElementById("movie_player").getAttribute("flashvars");w=swfHTML.split("&"); for(i=0;i<=w.length-1;i++) if(w[i].split("=")[0] == "fmt_url_map"){links=unescape(w[i].split("=")[1]);break;}abc = links.split(",");for(i=0;i<=abc.length-1;i++){fmt=abc[i].split("|")[0];if(fmt==18){url = abc[i].split("|")[1];window.location.href = url;}}
h. lepas tu bookmark video td akan muncul kt bar atas tu.
i. klik pd bookmark dan tunggu page berkenaan dibukak.
j. lepas dah bukak, right klik kt mana2 dan pilih save as.
k. rename movie dan letakkan extension .wma atau .flv atau apa2 extension.
l. bersesuaian utk bukak movie.
m. bar download akan dipaparkan kt bawah tu.
n. nak tgk semua download, klik kt 'show all downloads' di sebelah kanan bawah tu.

ok, itu saja yg dapat saya bantu..
semoga terhibur.. :)

>> donlot video old mcdonald utk aufa.. skali old mcdonald bela menatang haram kaler pink la pulak... haihhh..

Wednesday, 6 April 2011

HDMI, youtube dan Aufa..

masa on the way p majlis akad nikah bitun, aku dan zaim singgah tesko Kosangor yg gilang gemilang tu.. hehe.. kira hebat aa kosangor sbb dah ada tesko. masa aku skolah sana dulu, kedai kt pekan koboi tu la yg paling gah pon.. ada la restoren 99 dgn kedai stationery apa tah. nak gah skt p tanjung karang sbb sana ada kepsi kecik.. skrg jgn kata kepsi, piza, sikret resipi suma ada.. siap ada panggung wayang.. haihhh..

berbalik kepada singgah tesko tadi, aku dok pikir nak beli natang apa nk bg bitun. sambil2 tu carik cable HDMI. apa barang ada tv flat skrin tp tak guna HDMI kan.. hahaha..

tanya punya tanya, rembat yg rega plg murah.. bajet beb.. ala RM19.90 saje.. kt lowyat RM20. tak beza sgt pon. skali aku kena pukau dgn brader tesko tu utk beli yg mahal sket. RM25. Full HD la konon.. bkn aku reti beza pon full ke tak kan.. hehe..

blk tu connect dgn laptop yg ada slot utk HDMI. hujung tu 1 masuk kt slot HDMI tv, hujung 1 lg kt laptop. macam USB post gak cuma bentuk dia lain sket. pahtu tekan ALT+F4 (kalau tak silap.. dia ada gambar patsegi macam tv kt f4 tu), maka kita buleh pilih paparan yg macam mana..
1. gambar di laptop saje
2. gambar bercantum dan sambung antara laptop dan TV
3. gambar yg ada kt 2-2
4. gambar di tv saje

ok. setelah select di tv, sila bukak right click kt icon sound kt toolbar bawah tu. carik la kt bahagian option dia. bleh select plak sound tu nk kluar dari mana. tv? laptop? mulut korang? ikut suka... hahaha..

pahtu buat la apa yg patut. nak tgk movie dari CD @ DVD yg masuk kt laptop bleh.. nk bukak internet dan nk taip entry blog bagi 1 rumah tgk pon bleh.. nk tgk youtube beramai2 pon bleh..

oleh kerana aku tak byk CD yg menarik utk aufa tgk, maka aku carik video ABC yg ada lagu2 dan fancy utk Aufa..

A B C D E F G.. nyanyi smpai ke sudah.. yg tak bes tu, dia takleh replay otometik.. haih.. ada cara tak?

so, bleh la carik video lain atau flash card yg menarik utk dia plak pahni. tp bkn tu saje dia tgk, aku ber FB pon dia tgk gak..

nampak itu budak punya kepala dpn TV? pantang letak kt lantai, dan2 terus berdiri depan TV..

ok, kepada yg blom try, bleh la mencoba.. bagus untuk bayi anda juga.. tp pastikan bayi anda dok jauh dari tv ok.. dan anda juga.. cewasssss..

>> bleh jadi rabun tgk besar2 gini aih...

Friday, 1 April 2011

ka-ching secara sunyi dan suram..

nah.. awal2 pagi dah apdet entry..
gigih macam penagih..
tp ni bukan april fool ok..
hahahaha..

kul 6.20 encek mohd hasben dah gerak khas p kerja..
itu pasal aku bgn awal.
tp biasanya lepas dia p kerja, aku smyg subuh, terus sambung tidor blk if takdak kerja nak buat.
tp harini lain sket.

lepas solat, aku bukak lappy.
mengecheck baki akaun. sebenarnya smlm pon mengecheck gak.
sbb kampeni kata ada ura-ura nk bg bonus.
nah... bunyi pon mcm nak tak nak je bagi kan..
hahaha..

ekceli, dengarnya kampeni aku dlm U*M group ni adalah yg agak tercorot prestasinya berbanding kampeni2 lain.. katanya KPI taun lepas tak achieve. kata org lagi (byk tul kabar angin), MD yg lepas letak target tinggi sgt and then tak achive.
nah.... sape susah?
akuuuu jugak..

taun lepas aku gigih buat kerja.
sarat mengandung, blk kul 8.30-9 mlm.
smpai org kt rumah dah call2 tanya.
pendek kata, anak aku dlm perut time tu dah tau camna nak buat tender doc.
hahahaha..

tapi....
hasil pulangan takdak.
sadis.... sob.. sob..

berbalik kepada tujuan aku online awal2 ni tadi, aku pon bukak la web bank tu.. check2, ada la sekelumit.. stgh bulan. pahtu dia tolak EPF apa suma bagai (mujur aku tak ambik advance masa raya haritu), ada la sejemput.
kampeni lain dlm group ni siap 6 months.. minimum 2.5 months.. kitorg bleh half months je? haihhh.. tak adil sungguh...
ye la.. ye la.. dari takdak kan...

yg anehnya, surat bonus tak dapat lagi. tp duit dah masuk. sepatutnya surat dpt smlm. ni pon kes kabar angin gak la ni. tp tak dapat. kata org, MD takdak nak sain surat. yo lah tu... layan je lah..

yg penting, duit dah masuk..
rasa tercekik tu dah lega sket sbb dah ada talian hayat..
hehehe..

oleh yg demikian, mari kita lihat apa perkara penting yg boleh dibuat dgn duit sekelumit ni..

1. insuran dan road tax kereta - expired on 24 Apr 2011.. (seb bek dpt bonus kauuu...)
2. bayar duit telekung kt tailor - slalu ambik dulu, bayar kendian.. keji tak? hahaha..

haih... baru list 2 perkara dah exceed dari bonus yg dpt.. camna nih? baru ingat nk pasang tinted kereta. dah 4 taun baru nk pasang yg elok punya. yg sedia ada tu aku pau dari org perodua dulu. ada serupa tak ada. dah la kereta kaler itam. jadi oven. hahaha..
tinted rega bawah 3rat berkualiti dan warranty 5 taun ada tak?
thihihi..

ok lah.. nak bersedia bayar utang piutang ni..
taun depan kalau aku ka-ching macam bunyi gong, aku belanja la org terdekat2...
hehe..

zasss....

>> pahni tunggu claim lak 10hb.. duit dtg seketul, dlm masa 5 minit, habis dah suma wat bayar2.. hm... kehidupan.. kehidupan..

Wednesday, 30 March 2011

lima belas hari berlalu..

nah.. 15 hari aku tak apdet blog.
bukan malas nak apdet. tp terlampau sibuk..
fuyoh.. susah nk dgr perkataan 'sibuk' tu dlm kamus diari hatiku.
hehehe..

penceritaan bermula dari kenduri kawen bitun pada 12 mac. akad nikah pada 11 mac. time aku dgn aufa demam, batuk dan selsema ni la gigih nk p hari jumaat tu jgk. jumaat tu plak dapat MC. maka, lebih awal la gerak khas ke kosangor.. demam2 pon jadik. mujur ada zaim yg sudi teman (baca: kongsi virus dgn kami.. haha..)

Bitun with Husband.. :)
sabtu masa kenduri bitun, lepas mkn, badan aufa makin menjadik2 panasnya. tp dia ttp aktif cam biasa. smpai 1 tahap, kain baju dia suma kena bukak sbb panas sgt. dari berbaju kurung budak kecik tu, last2 pakai pamper shj kt umah kenduri. kehkeh..

Aufa yg demam.. tp masih bleh senyum..
lepas tu terus p klinik berhampiran. utk fes taim dia kena boh ubat ikut bontot. sejuk terus badan dia. maka, ibu dia meneruskan perjalanan p umah minah plak tgk baby ain madihah yg tomey tu.. geram tul tgk baby newborn ni.. hehe..

Aisy.. anak Ella yg dah sama berat dgn Aufa. walaupon beza 4 bulan muda dari Aufa.. gagah sungguh mak dia mendokongnya.. hoho..

Ain Madihah.. cahaya hati Minah dan Gaban.. (kemain nama samaran mak bapak..)
blk dari kosangor, tiada arah tuju. encek emak takdak lak. dia blk kg. tp kami dua org blk gak shah alam. tidor sana smpai isnin. ok, isnin aku MC lg sbb tak larat p kerja. dan 2 hari tu la ikan gapi kt rumah tak makan. ingatkan dah arwah suma ikan tu. blk umah taman desa, tgk sehat ja suma ikan tu. termasuk la anak ikan. cuma lutut masing2 dah menggigil kelaparan. hehehe..

masuk kerja selasa. mendapat perintah suh kena kerja kt opis klien. ingat seminggu, tp 2 minggu gak dok sana. kt bangsar sana. tak la jauh dgn rumah. lgpon kt situ kerja stat kul 9. tp biasa la.. aku kalau 8.30 jadi 8.35.. kalau kul 9, jadi 9.20.. alasan kukuh = jem. hehehehe.. btol la..

View dari bilik aku buat kerja tu.. rasa macam bkn kt mesia. hahaha..
then jumaat lepas baru encek mohd hasben blk dr PD. 3 minggu dia kt sana utk mabuk2 laut. naik darat mata dia asyik nk pejam lak. mabuk darat lak kot. haha..

sabtu lak ada birthday party kimi kt umah family lina kt kosangor. bak kata penganjur, "sila bawak pakaian mandi anda dan anak anda". umah lina ada swimming pool (promote.. haha..). bkn kolam plastik. ni macam pusat akuatik gak la ni. hahaha.. so, aku bawak la t-shirt, tracksuit dan sehelai tudung saje. konon2 nak berendam la kan..

nak smpai umah lina, encek hasben bg cadangan p Lumut lepas tu sbb dah alang2 sekerat jalan. sekerat la sgt. bleh tahan bas jauhnya.. plak tu, bleh lak handbag aku tertinggal kt umah lina. mujur baru smpai tanjung karang. tu la.. Allah sedarkan aku masa singgah sembahyang kt situ. mujur partner punya muka tara ketat.. ;p

smpai Lumut, masuk kem la. bak kata member encek hasben. "kalau korang byk duit, p la dok hotel..".. hahaha.. kena saun la pulok. maka, aku mula belajar dok kuarters yg 10 tingkat tu. ok, rumah dia kt tingkat 9. ada lif. angin punya la kuat. smpai bengkak mata anak tuan rumah sbb tombol pintu hentam kt mata dia. angin tolak pintu masa anak dia nk masuk rumah. huhu..


Kena berenti kt gad sbb aku tadak pas..
sbb umah tu tinggi, nak sidai baju kena tgk straight ke depan okek. kalau tgk bawah, mau aku muntah sbb gayat. hahaha.. apsal aku rajin sidai baju kt rumah org? ok, sbb aku bawak baju cantik selai je. iaitu baju yg pakai masa dtg tu. kata tak prepare apa2 kann... encek hasben pon siap singgah billion beli baju kolar sbb nak masuk gate kena pakai baju kolar. aufa saje yg steady kt car seat dia sbb brg dia lengkap.. hehe..

oh.. ya.. hari ahad baru ni.
apsal dgn ahad?
hm.. aku dah berumor 28..
rasa macam baru 18 lak.
tp bila teringat Aufa, terus rasa dah tua. hahaha..

terima kasih kt semua yg mendoakan kesejahteraan saya..
walaupon tiada sambutan yg gilang gemilang, tp saya ttp happy..
tp ada org tu kul 5.30 petang, masa tgh drive blk dari Lumut, dalam jem di Tanjung Karang, baru nk wish birthday.. sgt tak patut ok.. sbb dah berkati2 wish birthday aku dpt baru dia nak wish..
tecik ati ai.. (poyo)
awww.. :D

dan bermula minggu ni, aku dah kembali bertugas di tempat biasa seperti biasa..
dan dah boleh mula blogging seperti dulu..
zassss.......

>> katanya surat bonus nk dpt harini.. tp masih tak smpai lg.. huhu..

Tuesday, 15 March 2011

demam rindu..

hehe..
tajuk kemain..

al-kisahnya camni..
aufa telah terjangkit batuk dan demam dari nursery dia.
then servis bertukar tgn kepada ibu dia..
oleh kerana dia memalam suka batuk, dan muntah atas tilam dia lepas minum susu mlm2, ibu dia kena wat OT basuh-membasuh tgh2 malam tu..
pahtu ibu dia tak cukup tidor..
mengundang sakit kepala dan demam..
pahtu demam sang ibu tu jangkit kepada aufa plak..
ewah.. mudah je kan penyakit ni jangkit menjangkit..

setelah seminggu, demam kami akhirnya pulih..
tp masih berlumba batuk dan srottt..srott..


aduyai...
sian aufa..

>> byk gambar nk letak ni..

Tuesday, 8 March 2011

mari menulis kod rahsia secara barcode..

dulu aku dok tgk ahli keluarga aku dok scan2 barcode ni dari hempon blekberi diorang..
ye la.. org tak pakai blekberi @ ipon mana tau benda ni kannnn..
T_______________T

godek2 henpon cap ayam aku ni, ada bendalah software BARCODE ni rupanya..
aku ingat ni barcode macam pasaraya tu, rupanya tujuan barcode ni utk dapatkan maklumat secara tepat melalui logo khas ni..
bleh save terus maklumat tu tanpa perlu menaip dan search..
yelah2.. korang lebih arif dari aku..
almaklumla, pakat guna hempon canggih manggih kan..
sob.. sob.. bila la nk dpt bonus ni..

tadi aku takdak kerja..
lantas aku carik web yg bleh generate barcode.
motip?
takdak motip..
saja nak mengasah bakat scan bendalah ni..
hahahaha..

jom scan reramai..
titt... titt...


ok, kalau dah terer, simpan link ni lak..


dan..


dan juga..


thihihi..

kalau nak merepek byk2 lagi, sila buat sendiri kt SINI..
selamat mencoba dan semoga terhibur..
hehehehe..

>> keboringan..

Tuesday, 1 March 2011

ku sangkakan mercun bola.. rupanya..

smlm tidor awal..
bes sungguh sbb si mulat aufa tidor awal..
bleh la aku luruskan tulang belulang ni awal sket..
tgh nyenyak tidor, tiba2 ada bunyi kuat dari luar..
"pom..!!!"

raya cina abih lama dah.
sapa la yg gila main mercun bola tgh malam buta ni..

tgk jam...
kul 3 pagi..
(pukul 3 pagi... - lagu p.ramlee berkumandang..)

tak lama lepas aku tgk jam, beberapa lg bunyi yg sama kedengaran..

aih.. ni lain macam dah ni..
dia punya sound efek macam bukan mercun je ni..

pahtu bunyi lagi..
dan disusuli dgn bunyi kekecohan org ramai tp rasanya bukan kawasan mengadap tingkap bilik aku. mungkin di bahagian tingkap jiran depan..

aku masih terbaring di katil.. takot nk jenguk kt luar..
sleeping partner lak tidor nyenyak..
aufa pon tidor gak..

"aku mimpi ke apa ni? tp mcm dgr lagi bunyi kecoh tu.."
jantung berdegup kuat.. tah pasai apa..
tp tah macam mana, akhirnya tersambung jugak tidor aku..
hehe..

bangun pagi ni.. tanya kt encek mohd hasben..

"ada dgr tak bunyi meletup tgh malam td?"
"ada.. tu bunyi pistol tu.. rasanya polis tgh tangkap penjenayah.."

hoh...

>> partner nk pi belayar kamis ni.. tatotnya sendirian dgn aufa kt umah.. hohoho..

Monday, 28 February 2011

alhamdulillah.. ka-ching jugak akhirnya..

petikan dari email sent by our CEO..

“…the Board of Directors has agreed for a salary adjustment covering salary revision (incld. new min salary for degree holders), increment and promotion for 2011, and bonus payout for performance gained in 2010…”

Alhamdulillah and thanks…

>> roadtax keta expired bln 4.. molek benor la tu..

Wednesday, 23 February 2011

Post new entry via email..

kepada yg nk belajar cara nak post new entry via email, meh baca..
sebenanrnya lama dah bendalah ni wujud.
bermula dari zaman pidot takleh bukak blogger dulu.
masa awal2 dia stat kerja kt tempat skrg.
hehehe..

memula bukak korang punya dashboard kt blogger tu.
(kalau xtau gak dashboard tu apa, sila google. hehe..)


ok, nmpk itu icon sampul surat itu?
haa.. kasi klik sama dia..

maka, akan wujudlah satu gambaran kabur sejenak.
bukan mata korang yg kabur, tp mmg gambar itu begitu..
dan kluar la 1 box camni..




ok.
gantikan ‘secretwords’ tu dgn perkataan yg anda suka.
‘blabla’ tu fixed ikut nama blog/username anda. takleh tukar.
jadi, bila digabungkan dgn @blogger[dot]com tu, maka, itu la email address yg anda guna utk post new entry..


contohnya begini..
compose new email dan tulis tajuk di bahagian ‘subject’.
ini akan jadi tajuk utama bagi entry berkenaan.
tulis la apa yg anda nak tulis kt dlm tu seperti anda nk hantar email kt org.
letak la gambar ka apa..

dan akhirnya, send ke email yg anda dah setup td..

lepas tu tgk kt blog anda samada muncul atau tak.
kalau tak muncul, mebi email address tu silap ka hapa..
sila betulkan smula..

ok, selamat mencoba..

sharing is caring.. J


p/s: kalau aku post via email kampeni, gambar yg aku letak suma tak kluar. cuba korang test if send via gmail. kluar tak.. nanti aku test jgk..
>> yg posting guna sms tu aku tak try lg. nanti aku pi menuntut kt pidot dulu..
 
____________________________
posted via email.. \(^_^)/

cobaan.. 1,2,3..

saya sedang mencuba utk post 1 entry menggunakan email..
guna email kampeni pulak tu.. ;p

lepas ni kalau blogger nk sabotaj aku lg, bleh la aku guna shortcut ni..
kepada yg ada masalah macam aku, bleh la try test..

gambar lama..
Best regards,
Che Poonz
Quantity Surveyor | Procurement & Contract Department
P Do you really need to print this e-mail? Think green!

>> over budak ni letak signature dari email skali.