Tuesday, 6 September 2011

kisah perjalanan pulang ke kampung..

selamat hari raya semua.. i baru masuk kerja..
sedikit malas di situ.. huhuhu..

bercerita pasal raya, aku balik raya since hari sabtu.
pinjam kereta emak (baca: keta oto)
tp tak terus ke Kedah.
divert ke Lumut sbb encek hasben ada kt sana. outstesen.
berdua saja dgn Aufa. Aufa dok dlm car seat.
mujur dia tidor sepanjang perjalananan.
mlm tu menginap di hotel.. (kelllas kau jah..)
sangat aneh bila pekan Lumut yg meriah tiba2 rasa lengang…sangat.
parking depan hotel tiada langsung kenderaan.
bila tanya receptionist masa check out, rupanya mmg kami saje dlm hotel tu.
oh.. horror. mujur tanya masa dah nk kluar. haha..

Ahad pagi, encek hasben kena gerak awal sbb bot dia nak keluar.
jadinya, aku dan Aufa dok berguling kt hotel smpai tgh hari.
oleh kerana Aufa dah tidor 2 round dah pagi tu, masa travel dr Lumut ke Kedah, dia dah bosan dan mula membuat rusuhan dlm keta..
perjalanan dari Lumut ke Cangkat Jering (jalan kampung) mengambil masa dlm 45 min - 1 jam.
masa tu dia ok lagi dan aku plak dok speeding sbb nak cepat2 masuk highway.
masuk highway, lega rasa...
tgk meter.. dan tertengok bar minyak.
aaaaaaaaaaa.... lupa isi minyak. bar tinggal 1.
mengong sungguh. padahal kt jln kg tadi punya byk stesen minyak.
huhuhu..
tak semena-mena kena kluar 1st Exit.. kt kamunting.
baru masuk highway, dah kluar balik.
haih.. nama pon puasa kan..

pahtu dah isi minyak (BHP pon BHP la..), jalan je terus ikut jln kg tu.
kluar kt bkt merah.
rusuhan makin gigih.. dah macam2 benda aku bagi, dilemparnya..
berenti kt layby terdekat.
beli dadih kt lori jual2 tu..
abih 1 bekas dia makan, baru mula jalan balik..
stgh jam pertama ok lagi sbb kenyang kot..
pahtu, dia jadi lagi. mujur dah stanby barang macam2 kt depan kusi dia.
angkat la 1-1 mana yg dia nak.
yg last skali dia main adalah... berus cuci botol dia dan daun pandan yg dah kering yg emak letak dlm kereta utk bg wangi keta dia.
then baru dia behave.
T________T
Aufa... Aufa...

Akhirnya selamat jugak aku tiba dia kampung..
gigih mendrive membawa sang Aufa berumor setaun ni.

moral: sblm memandu, jgn bagi anak anda tidor terlebih dahulu. jika tidak, rusuhan pasti berlaku.

sekian..

>> malas..

2 comments:

ikoko said...

comelnyaaa~~~ cam dah besar sangat.. cam anak cina ahhh .. :)

happyichigo♥ said...

comel anak ko