Tuesday, 4 January 2011

kacau-bilau di opis..

mulai harini, kawan sefutsal aku, merangkap assistant (baca: kerani) kepada seketeri bos 1 department aku (brape byk link daa..) benti secara tiba2..
smlm dia email aku (walaupon dari tempat duduk aku dah bleh nmpk dia) bg hasrat dia tu.
dia ni berkerja secara kontrak.
dia mintak pendapat aku la psl nk berenti tu sbb dia ni asyik kena buli dlm pembahagian kerja dek seketeri tu.
dlm masa yg sama dia ada dapat kerja kt tempat lain, yg stat harini..

ini alasan yg mmg betul dan sememangnya aku nmpk berlaku kt dia:

1. semua yg berpangkat manager ke atas draft surat menggunakan tulisan tgn yg cantik, dan suruh dia taip semuanya dlm masa yg segera. semua bagi dia buat dan nak time tu jgk (urgent)..

2. ada jugak yg bg kerja kt dia time org suma dah nk blk. dia buat jugak, tp bila dia jumpa bos dia, bos tak bagi dia claim OT. dgn alasan, "nanti org lain nak claim jgk.." padahal kt situ yg entitle to claim cuma dia dan seketeri tu je..

3. masa dia sgt busy wat kerja (taip surat, nk buat filing, surat sume nk kena scan dan distribute surat via email), seketeri tu main game zuma dan menaip novel.. bila staff lain suh dia wat kerja, dia ckp minggu tu bkn turn dia. mmg bkn turn dia, tp kalau yg sorg lg tu super-busy, takkan takleh tlg dlm 10 minit kot..

suma alasan ni dia tulis dlm notis berenti 24-jam tu.. aku suh dia mention suma ni supaya boss tu tau bkn dia sengaja nk blah.. sblm dia masuk pon, kt position yg sama dah ada org blah gitu je, sbb masalah camni jgk. berpunca dari seketeri tu wat hal camni..

pagi ni kecoh bila bos dia baca surat tu. abih org yg berkaitan dlm surat kena panggil (esp. seketeri tu). aku tak paham, bos dia mmg slalu dah tgk dia main game dan kena sound skali dah, tp takdak rasa keinsafan pon.. main game ni bkn selindung2 tau.. seumpama korang 1 opis tgh wat pertandingan online game gayanya..

aku yg dah tau kisah ni dari smlm, buat muka tak paham je.. sekadar melihat kekecohan yang berlaku dan gelak-gelak dlm hati..
padahal suma brg member aku tu ada dalam sebuah kotak....bawah meja aku, sekarang...
kehkehkeh..

>> nursery aufa = RM280/month..

3 comments:

~ini an~ said...

siapkah org itu poonz?adakah aku kenal org itu

..::daria::.. said...

mmg patut pun kwn ko tu blah pawah..org keje nak hepi..bukan nk kena buli2 ngn org lain..

poonz said...

an: ntah la ko kena kt idak.. dia ada gak main futsal kt UM dulu tu..

nomey: itula psl.. amek kesempatan.. dia kata dia tak bersalah sbb masa dia sorg2 dulu sume keje settle. mmg la, dah nama pon sorg.. bila dia mintak pembantu, sume keje dia lungguk kt kawan tu.. kawan tu tinggl sorg pon keje sume siap ape..